INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zbog gasovoda ruše 36 kuća u Batajnici?!

10.03.2016. | M. Lj. Popović | Novosti

Skoro 40 godina nakon postavljanja cevi za gasovod, koji prolazi ispod 36 kuća u Batajnici, usvojenim Generalnim urbanističkim planom predviđa se postavljanje zaštitnog pojasa i uklanjanje ovih objekata?! Vlasnici kuća u naselju blizu Batajničkog mosta i auto-puta, međutim, umesto rušenja traže izmeštanje trase protoka gasa.

Amandman žitelja Batajnice koji je potpisalo 836 građana, nije prošao na Skupštini grada Beograda, ali oni, kako kažu, ne odustaju od svojih zahteva.

- Ne znamo po kom osnovu je gasovod uopšte mogao da prođe kroz naseljeno mesto na kome je, u trenutku postavljanja cevi, već bilo 16 legalno izgrađenih kuća – kaže za „Novosti“ Snežana Opačić, vlasnica jednog od placeva u Ulici Žarka Obreškog kroz koji prolazi gasovod. - Sumnjamo da ova trasa, koja inače ima tri pravca, uopšte ima građevinsku i upotrebnu dozvolu. Uprkos našim zahtevima, nismo uspeli da dobijemo dokumente o takvim odobrenjima od nadležnih institucija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pravilnikom o nesmetanom i bezbednom transportu gasa pritiska većim od 16 bara predviđeno je da se na 200 metara od trase gasovoda ne sme zidati više od 28 objekata.

- Paradoks je da se i novim Generalnim urbanističkim planom u tom pojasu nalazi takozvano Novo naselje, na kome se nalaze desetine stambenih zgrada – objašnjava Opačić. - U „crvenu zonu“ bezbednosti, prema usvojenom dokumentu, ulazi i buduća škola.

Izmeštanje njihovih kuća, zbog zaštitnog pojasa, stanovnicima ovog dela Batajnice čudno je i zbog činjenice da će gasovod za deset godina morati da se ukloni, zbog roka trajanja cevi od pet decenija.

- Mi smo čak napravili i računicu i shvatili da bi državu jeftinije bilo izmeštanje toka gasa ka auto-putu, od eksproprijacije zemljišta – kaže Đuro Marinković, jedan od stanovnika spornih kuća. - Naime, za premeštanje cevi država bi trebalo da izdvoji nešto više od dva miliona evra, a za otkup placeva od vlasnika oko sedam.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;