IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zbog gasovoda ruše 36 kuća u Batajnici?!

10.03.2016. | M. Lj. Popović | Novosti

Skoro 40 godina nakon postavljanja cevi za gasovod, koji prolazi ispod 36 kuća u Batajnici, usvojenim Generalnim urbanističkim planom predviđa se postavljanje zaštitnog pojasa i uklanjanje ovih objekata?! Vlasnici kuća u naselju blizu Batajničkog mosta i auto-puta, međutim, umesto rušenja traže izmeštanje trase protoka gasa.

Amandman žitelja Batajnice koji je potpisalo 836 građana, nije prošao na Skupštini grada Beograda, ali oni, kako kažu, ne odustaju od svojih zahteva.

- Ne znamo po kom osnovu je gasovod uopšte mogao da prođe kroz naseljeno mesto na kome je, u trenutku postavljanja cevi, već bilo 16 legalno izgrađenih kuća – kaže za „Novosti“ Snežana Opačić, vlasnica jednog od placeva u Ulici Žarka Obreškog kroz koji prolazi gasovod. - Sumnjamo da ova trasa, koja inače ima tri pravca, uopšte ima građevinsku i upotrebnu dozvolu. Uprkos našim zahtevima, nismo uspeli da dobijemo dokumente o takvim odobrenjima od nadležnih institucija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pravilnikom o nesmetanom i bezbednom transportu gasa pritiska većim od 16 bara predviđeno je da se na 200 metara od trase gasovoda ne sme zidati više od 28 objekata.

- Paradoks je da se i novim Generalnim urbanističkim planom u tom pojasu nalazi takozvano Novo naselje, na kome se nalaze desetine stambenih zgrada – objašnjava Opačić. - U „crvenu zonu“ bezbednosti, prema usvojenom dokumentu, ulazi i buduća škola.

Izmeštanje njihovih kuća, zbog zaštitnog pojasa, stanovnicima ovog dela Batajnice čudno je i zbog činjenice da će gasovod za deset godina morati da se ukloni, zbog roka trajanja cevi od pet decenija.

- Mi smo čak napravili i računicu i shvatili da bi državu jeftinije bilo izmeštanje toka gasa ka auto-putu, od eksproprijacije zemljišta – kaže Đuro Marinković, jedan od stanovnika spornih kuća. - Naime, za premeštanje cevi država bi trebalo da izdvoji nešto više od dva miliona evra, a za otkup placeva od vlasnika oko sedam.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;