EK: Novi gasovod "Gasproma" mora poštovati standarde EU

26.02.2016. | Nezavisne Novine

Svaki gasovod, uključujući novi zajednički projekat ruskog „Gasproma“, italijanskog „Edisona“ i grčkog DEPA o izgradnji gasovoda ispod Crnog mora, mora da ispunjava sve standarde Evropske unije, saopštila je danas pres služba Evropske komisije (EK) za rusku agenciju „Tas“.

- Videli smo informaciju o ugovoru između tri privatne kompanije, među kojima je i „Gasprom“, kojim se planira izgradnja novog gasovoda u Crnom moru. Evropska komisija će pratiti da li ovaj projekat poštuje sve evropske standarde, uključujući Treći energetski paket i druge propise na energetskom tržištu – navodi se u saopštenju.

Takođe je saopšteno da EK do sada nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju vezano za potencijalne parametre budućeg projekta, navodi Tas.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ruski „Gasprom“, italijanska kompanija „Edison“ SpA i grčka DEPA potpisali su u Rimu memorandum o razumijevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije po dnu Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom iz Grčke u Italiju. Cilj ovog projekta je, kako je saopšteno, organizovanje južne rute za isporuke ruskog gasa u Evropu, prenosi „Tas“.

Memorandum su potpisali generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler, generalni direktori „Edison“ SpA Mark Benajun i grčkog DEPA Teodoros Kicakos, izvestila je grčka novinska agencija ANA.

DEPA i „Edison“ osnovali su ranije zajedničko preduzeće, „Posejdon“, sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda koji će povezati Grčku i Italiju, da bi nakon potpisivanja najnovijeg memoranduma, dve kompanije saopštile da će iskoristiti rezultate radova koji su realizovani u okviru projekta ITGI „Posejdon“.

- Razvoj unutarevropskog kapaciteta za tranzit gasa je od ključnog značaja za poboljšanje pouzdanosti i bezbjednosti isporuka prirodnog gasa iz Rusije do svih kupaca širom Evrope – izjavio je Miler poslije potpisivanja memoranduma, a prenosi RT.

Oživljavanje projekta ITGI „Posejdon“ je, prema riječima direktora DEPA, važan korak naprijed ka većoj energetskoj bezbjednosti u EU, koji će takođe osnažiti ulogu Grčke kao važnog centra za transport gasa.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...