IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kroz Francusku i trolejbusi?!

19.02.2016. | K. Malešević | Novosti

Francuska ulica, poznata po Klubu književnika, Narodnom pozorištu, Kući Nikole Pašića, uskoro će dobiti i – trolejbuse?!

„Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ raspisala je pre nekoliko dana tender za izgradnju nove, moderne okretnice javnog gradskog prevoza u Dunavskoj ulici na Dorćolu, sa koje će kada ovaj projekat zaživi kretati čak 12 trolejbuskih i autobuskih linija koje trenutno koriste stajališta na Studentskom trgu i Trgu republike.

Beograd (www.pixabay.com)

Novi terminus „Dunavska“ biće smešten preko puta sadašnjeg depoa GSP „Dorćol“, a prilaz u prvoj fazi izgradnje biće upravo iz pravca Francuske, koja će biti prilagođena za trolejbuse. Tako bi ovom ulicom sve do Dunavske, za koju je predviđeno značajno proširenje, umesto dosadašnje četiri, moglo da saobraćaj čak 16 linija gradskog prevoza!

Nova okretnica nalaziće se naspram ulaza depoa „Dorćol“, na, kako navode iz „Direkcije“, „devastiranom prostoru na kojem se trenutno nalaze stovarišta, te stari montažni objekti neprimereni za zonu šireg centra grada“.

Terminus „Dunavska“ prostiraće se na površini od oko 19.600 kvadratnih metara, i biće podeljen na dva dela, dolazno i početno stajalište. Konačan izgled i trase gradskog prevoza biće poznati tek nakon uključivanja ulice Tadeuša Košćuška u kontaktnu trolejbusku mrežu. Tako bi, prema sadašnjim planovima, trole ušle u trasu kruga dvojke, saobraćajući neposredno kraj Kalemegdana, dok bi se autobusi najverovatnije i dalje kretali Francuskom.

Ipak, sve intervencije na gradskoj saobraćajnoj mreži biće naknadno potvrđene.

Proširuju se pešačke zone

Okretnice na Studentskom i Trgu republike otići će u istoriju. Prvi radovi na proširenju pešačke zone u samom centru Beograda podrazumevaće izmeštanje baš ova dva terminusa na novu, objedinjenu stanicu „Dunavska“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;