INFONET-468X60-BANNER

Rokovi se odlažu, iz slavine cure samo obećanja

17.02.2016. | S. Pašić | Novosti

Hoće li ove godine konačno poteći zdrava voda u domovima Zrenjaninaca, na koju čekaju više od 40 godina? Teško. Jer, prizor s praznog gradilišta na Mihajlovačkom drumu, u komšiluku JKP „Vodovod i kanalizacija“, gde treba da nikne postrojenje za prečišćavanje, ne uliva nadu da će biti ispunjen novi (treći) rok za završetak investicije. Dakle, umesto zdrave vode i dalje cure samo – obećanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Građevinske mašine, naime, i dalje stoje parkirane kraj terena na kojem su jesenas započeti grubi zemljani radovi. Tabla sa informacijama o projektu nije postavljena kako zakon propisuje, nego je prevrnuta i položena na tlo.

Prema onome što stoji na njoj, radovi su počeli 11. januara, a rok za završetak je 11. juli 2016. Investitori su „Sinerteh“, „Grupa Zilio“ d.o.o. Novi Sad i beogradski ogradnak iste firme, koji čine konzorcijum. Izvođač radova je zrenjaninska „Eko gradnja“. Niko od zvaničnika ovih preduzeća nije bio raspoložen za izjave o stanju na gradilištu i hoće li postrojenje proraditi do leta. Iz „Grupe Zilio“ ostali su nemi i na pisana obraćanja „Novosti“.

Goran Tajdić, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, koje je u ime grada sklopilo ugovor o usluzi prečišćavanja vode sa pomenutim konzorcijumom, potvrđuje da radovi kasne i da je rok prekoračen.

- Oni znaju razloge zašto je to tako – kratak je komentar Tajdića, uz opasku da JKP ima bankarsku garanciju investitora za uspešnu realizaciju projekta.

Gradonačelnik Čedomir Janjić, kada je sredinom oktobra 2015. svečano polagao temeljac, najavio je da će postrojenje biti završeno do Nove godine, tvrdeći da će Zrenjaninci 2016. dočekati sa zdravom česmovačom.

- Da, građani će u 2016. imati zdravu pijaću vodu, a cena neće biti veća od one koju plaćaju u Beogradu i Novom Sadu – sada ističe Janjić.

Bez dinara iz budžeta

Gradska vlast u Zrenjaninu ponosna je što problem pijaće vode rešava, tvrdi, originalnim ugovorom o usluzi, bez dinara investiranja i opterećenja budžeta. „Grupa Zilio“ fakturisaće uslugu 28 evrocenti po kubnom metru, a plaćaće je potrošači uz osnovnu cenu, sve zajedno nešto više od 70 dinara za kubik. Investicija je vredna 6,5 miliona evra, a italijanska kompanija za 20 godina pružanja usluge trebalo bi da zaradi 40 miliona evra.

Datumi

Ugovorom o usluzi prečišćavanja vode sa „Grupom Zilio“ od 8. februara 2015, predviđeno je da fabrika vode proradi za osam meseci. To se nije dogodilo, a investitor je tek 12. oktobra pribavio građevinsku dozvolu. Onda je obećan novi rok završetka do Nove godine, a sada na tabli stoji 11. jul 2016.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;