Velika dvorana Kolarčeve zadužbine čeka rekonstrukciju

28.01.2016. | Marija Brakočević | Politika

Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, sagrađena pre 84 godine, i dalje je reprezentativni koncertni prostor za predstavljanje umetničke muzike i jedna od najakustičnijih muzičkih sala u svetu. Zvanično je otvorena 4. februara 1932, i to koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić. Taj datum biće obeležen i ove godine, gala nastupom na kojem će briljirati sopran Dušica Bijelić, mecosopran Milijana Nikolić, tenor Rozario la Spina, bariton Nikola Mijailović i pijanista Đorđe Nesić.

Akustična dvorana danas je, nažalost, nepravedno zapostavljena. Poslednji put renovirana je 1978. kada su obnovljena sedišta, osposobljeno svetlo, grejanje i ventilacioni sistem.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Velika dvorana zaslužuje posebnu pažnju i plan za rekonstrukciju. Nije realno da se nešto od planiranog ostvari u ovoj godini, ali to ne znači da ćemo odustati od planova. Za pomoć smo se obraćali Ministarstvu za kulturu i Gradskom sekretarijatu za kulturu, ali su nas odbili. Pošto nisu naši osnivači, nema zakonskih osnova (Zakon o zadužbini) da dobijemo direktnu pomoć od njih. Ali, i dalje verujemo da na osnovu Zakona o kulturi i stečenog statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja ipak postoji mogućnost da se donese odgovarajuća odluka za ovakvu vrstu podrške – uverena je Jasna Dimitrijević, direktorka Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Da bi najstarija koncertna dvorana u Srbiji povratila staru slavu i sjaj trebalo bi sprovesti nekoliko planova: detaljno tehničko opremanje i nabavka svetlosne, audio i video-opreme.

- Na spisku prioriteta je klimatizacija u velikoj dvorani jer postojeći sistem nije adekvatan i ne održava se redovno, a to sve stvara velike probleme, posebno u zimskom periodu. Morala bi da se preuredi i garderoba za orkestre, kao i solističke garderobe, obnovi prostor iza scene u velikoj dvorani. Nabavka neophodne tehničke opreme, scenske rasvete, kao i izrada projekata koji će doprineti uštedi električne energije, adaptacija hidrantske mreže, samo su deo neophodnih poslova – nabraja Dimitrijevićka, podsećajući da je u planu i nabavka novog koncertnog klavira, za koji je Kolarčeva zadužbina u prošloj godini već obezbedila deo sredstava donatorskim koncertima.

Deo krova popravljen, zamenjeni i prozori

Samo u prethodne dve godine opština Stari grad uložila je oko šest miliona dinara, i to za popravku dela krova iznad učionica i hola garderobe jer je na nekim mestima najviše prokišnjavao. Pomoć je stigla i za zamenu dotrajale prozorske stolarije, a radilo se i na unutrašnjem delu objekta, hoblovanju i lakiranju parketa na sceni koncertne dvorane… Ugrađen je i sistem za dojavu požara i kompletno su opremljeni i toaleti na četvrtom spratu zgrade jer nisu bili u funkciji.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...