INFONET-468X60-BANNER

BiH: Ove godine izgradnja novih 30km auto-puta

26.01.2016. | Gradjevinarstvo.ba

Direktor JP „Autoceste FBiH“ Jasmin Bučo izjavio je za „Fenu“ da ove godine počinju s izgradnjom 30km auto-puta, a radi se o dionicama Počitelj-Međugorje, LOT 2 Zenica jug-Zenica sever, Drivuša-Klopče, Počitelj-Buna i LOT 3 Zenica jug-Zenica sever.

- Ove godine počećemo i sa izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na Koridoru Vc. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stubovima, te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara – rekao je Bučo.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Dodao je da će u ovoj godini biti završene i aktivnosti na predlogu modela izgradnje brze saobraćajnice od Lašve do Travnika koja je na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije.

Bučo je istakao da je izgradnja Koridora Vc vrlo zahtevan i ekonomski opravdan projekt, te da imaju otvorena pitanja vezano za položaj trase, prostorni plan, ekspropijaciju, tehničke specifikacije itd.

- Neophodno je doneti niz strateških odluka na entitetskom nivou koji će definisati način finansiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Dosadašnji model finansiranja u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama pokazuje slabosti. Potrebno je unaprediti postojeći model i osigurati kontinutet investicija – rekao je Bučo.

Precizirao je da u naredne četiri godine mora biti osigurano još 870 miliona evra da bi bilo završeno 70 posto Koridora Vc.

Naglasio je da osim modela izgradnje zaduženjem kod finansijskih institucija nastoje prvi put ostvariti izgradnju auto-puta i brze saobraćajnice po modelu projektuj-finansiraj-izgradi-vrati naručiocu, a radi se o deonici auto-puta Konjic-Mostar sever za koju se trenutno vrše analize položaja trase uz priedlog njenog skraćenja za 32km u odnosu na postojeći put.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;