INFONET-468X60-BANNER

Libija poziva srpska preduzeća u projekte infrastrukture

13.11.2009. | Biznis

Kopredsednik Mešovitog srpsko-libijskog komiteta Muhamed Hidžazi pozvao je srpske kompanije da učestvuju u projektima izgradnje infrastrukture u Libiji za koje će vlada te zemlje u narednoj godini izdvojiti 35 milijardi libijskih dinara (25 milijardi dolara)

Hidžazi je u izjavi novinarima istakao da su srpske kompanije dobrodošle na tamošnjem tržištu, ukazujući da će ih na predstojećim tenderima dočekati velika konkurencija kompanija iz Evrope i Azije. On je precizirao da Libija namerava da finansira razvojne projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture, stanogradnji, izgradnji aerodroma, vodovodnog sistema, farmaceutske industrije.

Posle trodnevnog zasedanja tog komiteta u Beogradu, potpisani su Protokol o saradnji dve zemlje, Memorandum o saradnji u oblasti zdravstva, Memorandum o saradnji u oblasti turizma i Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Ta dokumenta potpisali su Hidžazi, koji je i ministar zdravstva i zaštite životne sredine Libije, ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Hidžazi je izrazio zadovoljstvo što je na inicijativu predsednika Libije Moamera el Gadafija i predsednika Srbije Borisa Tadića posle 11 godina nastavljena saradnja koja je bila prekinuta zbog unutrašnjih problema obe zemlje, a koju su svojevremeno započeli Gadafi i predsednik bivše SFRJ Josip Broz Tito. Kako je istakao, tokom trodnevnog sastanka predstavnici dve zemlje razgovarali su o uspostavljanju saradnje u privredi, naftnoj industriji, turizmu, poljoprivredi, zdravstvu, obrazovanju, bezbednosti, zaštiti životne sredine, bankarstvu i finansijama.

Ministar Mrkonjić, koji je kopredsednik mešovitog komiteta, kazao je da je u protekla tri dana libijska delegacija razgovarala sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije, obišla Vojnomedicinsku akademiju i koncern "Hemofarm" u Vršcu sa kojim je dogovorena konkretna saradnja i podvukao da preduzeća "Ivan Milutinović" i Saobraćajni institut CIP mogu odmah započeti rad na konkretnim projektima u toj severnoafričkoj zemlji.

Odgovarajući na pitanja o problemu duga Srbije prema Libiji, Mrkonjić je rekao da on trenutno iznosi oko 50 miliona dolara, a da će najverovatnije biti izmiren izvozom robe i to najpre lekova, kao i kroz različite usluge, pre svega zdravstvene.

- Srbija će slati lekare i medicinske sestre u Libiju, omogućiti lečenje građana te zemlje u Srbiji, a deo duga biće isplaćen u lekovima. Načelni dogovor je postignut, a biće preciziran u naredna dva ili tri meseca - kazao je Mrkonjić i objasnio da je reč o delu starog duga koji je prema Sporazumu o sukcesiji SFRJ pripao Srbiji.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kazao je da je Libija pokazala interesovanje za angažovanje zdravstvenih radnika iz Srbije, ali da je neophodno da se sve pažljivo analizira i svaki korak usaglasi uz učešće Ministarstva rada Srbije. On je, takođe, istakao da potpisani memorandum o saradnji u oblasti zdravstva predstavlja okvir za saradnju zdravstvenih institucija, školovanje i specijalizaciju Libijaca na univerzitetima u Srbiji, kao i saradnju u proizvodnji lekova.

Hidžazi se sastao i sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, sa kojim se dogovorio da do sledećeg sastanka pripreme dokumenta o saradnji dve zemlje u oblasti bezbednosti, kao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom prosvete Žarkom Obradovićem i ministrom životne sredine Oliverom Dulićem.

Sastanci mešovitog komiteta ubuduće će biti održavani dva puta godišnje, što će, kako je ocenjeno, omogućiti da se efikasno prati realizacija dogovorenog na sastancima. Sledeći sastanak biće održan u maju 2010. godine u Tripoliju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;