Novi Sad: Novi rok za useljenje stanova solidarnosti maj 2016.

29.12.2015. | Z. Delić | Dnevnik

Stanovi solidarnosti u Kisačkoj ulici 55 biće završeni u maju 2016. godine, a trebalo je da budu gotovi ovog meseca. Razlog za kašnjenje, po rečima direktora „Stambene gencije Novi Sad“ Ratka Rogana su nepredviđeni radovi nastali zbog susednog objekta koji je u trošnom stanju pa je traženo proširenje građevinske dozvole radi izgradnje potpornog zida.

www.pixabay.com

- Moralo se kopati četiri metra, i to je omelo građevinare da na vreme završe izgradnju, koja ne kasni samo zbog toga – objasnio je Rogan. - Bila je ponovljena i javna nabavka za izbor izvođača radova pa je i zato rok za završetak zgrade više puta pomeran.

Po njegovim rečima, interesovanje za stanove je ogromno jer svakodnevno „Stambena agencija“ ima pozive od zainteresovanih kupaca da pod uslovima povoljnijim od tržišnih kupe krov nad glavom. U stambenoj zgradi od sedam etaža (podrum, prizemlje, četiri sprata i potkrovlje) biće izgrađeno 35 stanova, u proseku površine 50 kvadrata.

- Nije naše da ugovaramo ko će stanove dobiti, „Agencija“ gradi stanove, a na Gradu je da ih dodeljuje, odnosno prodaje. Predlog zakona o stanovanju uskoro treba da uđe u skupštinsku proceduru i ukoliko bude usvojen, u njemu će biti određeni uslovi ko i pod kojim uslovima može konkurisati za stanove solidarnosti pa lokalne samouprave neće morati da prave kriterijume o tome. U Predlogu zakona postoji i odredba da gradovi i lokalne samouprave moraju da formiraju fondove za stambenu podršku pa će, u zavisnosti od toga koliko je neka sredina bogata, biti građeni stanova solidarnosti – istakao je Rogan. Za Kisačku 55 Grad Novi Sad treba da izdvoji oko stotinu miliona dinara.

Rogan kaže da, ukoliko se usvoji nova regulativa o stanovanju, u Upravnom odboru neće biti više predstavnika sindikata, što je sada obaveza.

Do 2010. godine nekadašnji „Fond za solidarnu stambenu izgradnju grada“ godišnje je gradio od 80 do 100 solidarnih stanova. Taj fond je od osnivanja do 29. decembra 2010. godine, kada je preimenovan u „Stambenu agenciju“, izgradio 18 stambneih zgrada s 1.707 stanova, ukupne površine 80.000 kvadrata. Nakon gašenja, fond je ostavio prihod od 20.916.280 dinara. Po podacima APR-a, neraspoređena dobit je u 2012. godini iznosila 46.851.000 dinara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...