INFONET-468X60-BANNER

Renoviranje srpskih bolnica

21.12.2015. | Ana Stamenković | RTS

Gotovo da nema zdravstvene ustanove u zemlji kojoj nije potrebno renoviranje, odnosno u kojoj ne bi mogla da se zabeleži slika nedostojna i pacijenata i lekara. Međutim, nadležni najavljuju da će slika biti drugačija već sredinom sledeće godine.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice u Loznici Zoran Kovačević kaže da je ispred Internog odeljenja stanje najteže – fasade, stolarija, krovovi sve je jako loše i manje više takvo je stanje većine objekata.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Slično je i u Ćupriji. Bolnicu čini više zgrada paviljonskog tipa, od kojih su pojedine građene pre više od 100 godina. Ipak, zahvaljujući trudu osoblja, pacijenti se ne žale.

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji Slobodan Gajić kaže da je sproveden program za sanaciju mokrih čvorova i krečenja bolničkih prostorija.

- Mi smo 14. decembra potpisali ugovor o izvođenju radova, očekujemo da ti radovi uskoro krenu – kaže Gajić.

I u Beogradu mnogo toga treba što pre srediti, npr. jednu od zgrada „Kliničko-bolničkog centra Zvezdara“ u koju se nije ulagalo gotovo 70 godina, koliko i postoji.

U toj zgradi je i najveće odeljenje gerijatrije na Balkanu, ali i ginekologija sa porodilištem u kojem se godišnje rodi 2. 500 beba. Osam miliona dinara daje država, a osam su sami obezbedili.

Petar Svorcan, v.d. direktora „KBC Zvezdara“, kaže da je primarno sređivanje infrastrukture, tj. vodovodno-kanalizacionih cevi, sa pratećim sanitarnim čvorovima, a takođe da su obezbedili svoja sredstva za ulaze, holove, čekaonice i ambulantne.

I jedna od ustanova za koju, pre svih pacijenti, kažu da je najlepša bolnica u zemlji, takođe ima slabe tačke. Ipak, u „Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa“ mnogo je urađeno – što zahvaljujući donacijama, što zbog angažovanja zaposlenih.

Sa porukom da je to dobar primer i da ne mora za sve da se čeka država, obišao ih je ministar i najavio početak radova u svim bolnicama.

- Mi smo upravo završili zamenu 116 prozora na bolesničkim sobama u našoj bolnici, i to u rekordnom vremenu zahvaljujući gradu ministarstvu ali i upravi za izvršenju zatvorskih sankcija uspeli smo da realizujemo i donaciju u krečenju a da pacijneti ne trpe – kaže direktorka „KBC Bežanijska kosa“ Marija Zdravković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da sutra počinje renoviranje 164 zdravstvene ustanove.

- Potpisani su ugovori, sutra se kreće i sa unošenjem materijala, kreće se sa radovima, vrednost je negde oko 700 miliona dinara. Ovo je najbrže što je bilo moguće da se sprovede jer to su sredstva iz budžetske rezerve koja su morala da se iskoriste do kraja godine – kaže Lončar.

Rok da zdravstvene ustanove izgledaju lepše jeste sredina sledeće godine. Tokom zime radiće se unutrašnjost – od krečenja i sređivanja podova do popravke sanitarnih čvorova, a kada se vreme prolepša, započeće sređivanje krovova i fasada.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;