Jagodina: Rusi nastavljaju izgradnju fabrike

16.12.2015. | Tanjug

- Kompanija „Nort karton“ (North Carton) iz Volgograda uskoro će nastaviti radove na izgradnju fabrike talasastog kartona i kartonske ambalaže, koji su bili prekinuti zbog finansijskih problema tog ruskog investitora – izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković-Palma.

- Investotor je obezbedio sredstva i nastavlja izgradnju i mi očekujemo da fabrika bude završena u maju ili junu sledeće godine – rekao je Marković na sednici Skupštine grada.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Reč je o fabrici koja mesečno može da proizvede 18 miliona kvadratnih metara kartona. Njena izgradnja počela je u junu 2013. godine, a kamen temeljac su položili tada predsednik Vlade Ivica Dačić, predsednik Skupštine grada Dragan Marković-Palma i vlasnik kompanije Vladimir Slobohotov.

Površina proizvodnog dela fabrike, rečeno je tada, je 15.000 kvadratnih metara, početna investicija je 15 miliona evra i predviđeno je da zaposli oko 200 radnika.

Fabrika, na kojoj je završeno oko 50 odsto radova, biće opremljena najsavremenojom opremom proizvođača iz Italije, Holandije i Japana i zadovoljava sve evropske ekološke standarde. Fabriku gradi domaća firma „Visokogradnja“ iz Beograda.

Projektant fabrike Aleksandar Mandošev istakao je tada da je fabrika „velika za Evropu, pa i Rusiju“ koja ima još 10 ovakvih. Ima liniju za proizvodnju pločastog kartona dugu oko 120 metara i još sedam proizvodnih linija za finalizaciju. U svom sastavu ima skladište sirovina i gotovih proizvoda.

Fabrika se gradi u Industrijskoj zoni na „Koridoru 10“ gde već rade tri fabrike kompanija iz Italije.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...