INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Četiri trake preko Peštera, a ne preko Zlatibora (video)

09.12.2015. | Branko Pejović | Politika

Kuda će auto-put od Požege dalje ka crnogorskoj granici, pitanje je koje se još uvek pokreće, mada državni zvaničnici povremeno ističu da je konačna odluka o tome već doneta. Da li je bolje preko Ivanjice i Peštera, kraćom i jeftinijom trasom ali slabo nastanjenim područjem sa skromnom frekvencijom saobraćaja i surovim zimama koje otežavaju održavanje? Ili preko Zlatibora, našeg najposećenijeg turističkog centra, pa dalje podnožjem Zlatara i dolinom Lima pored nekoliko većih mesta?

Stručnopolitičke procene menjale su se minulih godina: isprva je zlatiborska varijanta pominjana kao izvesna, da bi u ovoj deceniji prevagnuo stav da je pešterska povoljnija i već odabrana. I dok su te rasprave nekad uzimane s rezervom – jer su otvarane i kad metar Koridora 11 nije bio napravljen – sada, kad se auto-put već primiče Zapadnoj Moravi, postaje aktuelno kuda će iz moravske kotline dalje okrenuti.

Tim pre što su dobar deo jugozapadne Srbije strane investicije zaobišle, pored ostalog i zbog nedostatka auto-puta i redovnih avio-linija. U Slobodnoj zoni Užice rekli su da strani investitori dolaze ovde s namerom da ulažu u ovu izvozno orijentisanu privredu, ali kad odustanu – a to većina čini – najčešće odluku obrazlože lošim saobraćajnim vezama ovog kraja s glavnim gradom.

Nije onda iznenađujuće što je već na prvom sastanku saveta Zlatiborskog okruga u razgovoru s predsednicima opština pokrenuto i pitanje trase budućeg auto-puta. Okružni načelnik Dimitrije Paunović, ocenio je ovu temu kao izuzetno značajnu za državu i ovaj okrug.

- Mi se ne borimo samo za interese građana ovog dela Srbije, već i za interese države. Zato pokušavamo da ukažemo i na eventualne propuste koji ne bismo želeli da se dese. Ako smo već ušli u međunarodne dogovore oko koridora i trasa, u ovom trenutku bi bilo najbolje da država Srbija pristupi izgradnji jedne deonice auto-puta E-761, koji preko Kruševca, Kraljeva i Čačka vodi do granice sa Republikom Srpskom. To je deonica koja ide od Požege do Mačkata. I da se tada, tek nakon izgradnje ove deonice, kroz nauku i matematiku donese odluka gde će se ka Crnoj Gori odvajati krak auto-puta E-763 – navodi Paunović.

Tragom takvog stava u načelstvu Zlatiborskog okruga, redakcija „Politike“ je pitala resornu ministarku Zoranu Mihajlović prilikom njene nedavne posete Zlatiboru da li je država konačno odabrala trasu. Ona je najpre istakla da donosi lepu vest za ovaj okrug kad je reč o putnoj infrastrukturi: „Mi ćemo u sledećoj godini uložiti 10 miliona evra u putnu infrastrukturu zato što mislimo da je vrlo važno da prilazi Zlatiboru kao turističkom centru budu mnogo bolji i kvalitetniji“. Pri tome, ministarka nije precizirala da li je reč o gradnji novih ili obnovi postojećih puteva.

A na insistiranje „Politike“ da se ipak izjasni o predlogu predstavnika Zlatiborskog okruga povodom trase budućeg auto-puta, dodala je da je upoznata sa odlukama sastanka kod novog načelnika Paunovića.

- Verovatno da znate da su ranije bile četiri varijante ovog auto-puta. I nije ova vlada donela odluku. Ova vlada je još jednom uradila ekonomsku, finansijsku i ekološku analizu kuda treba da ide auto-put. Iako su želje bile da ovuda (preko Zlatibora) ide auto-put, činjenice su sledeće: prvo, pola milijarde je skuplje, a prolazi i kači nacionalne parkove Taru i Uvac, dakle ekološki je to ozbiljan problem. Mnogo je ovo i teža trasa, bilo bi većih problema pri izgradnji i više vremena bi trebalo da se ovuda auto-put napravi. Iz tog razloga su i prethodne vlade donele odluku da trasa ide preko Pešteri, a mi smo na revizionoj komisiji potvrdili da će ići tim pravcem – odgovorila je Zorana Mihajlović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;