PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Otvoren drugi „Balkanski arhitektonski bijenale 2015”

08.12.2015. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Milutin Folić otvorio je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke drugi po redu „Balkanski arhitektonski bijenale 2015“. Tema ovogodišnjeg bijenala, koji će trajati do 14. decembra, nosi naziv „Veliko a”, a ovaj naučno-kulturni događaj podrazumeva izložbu arhitektonskih projekata, dizajnersku izložbu i naučnu konferenciju iz oblasti arhitektonske teorije i produkcije.

Otvarajući bijenale, Folić je zahvalio kolegama arhitektama koji su u organizaciju ove manifestacije uložili puno energije. On je najavio da za sledeću godinu Grad Beograd priprema nekoliko zanimljivih konkursa.

- Jedan od takvih projekata je galerija na Kosančićevom vencu, drugi konkurs će biti za filharmoniju koja će se nalaziti na mestu sadašnjeg temelja Muzeja revolucije kod Palate „Srbija”, a biće tu i još nekoliko urbanističkih konkursa koji će biti zanimljivi arhitektama. Drago mi je što večeras ovde vidim arhitektonske timove iz svih krajeva sveta i što će bijenale biti mesto razmene mišljenja autoriteta u ovoj oblasti – rekao je Milutin Folić.

U manifestaciji će učestvovati eminentni stručnjaci iz Rusije, Nemačke, Albanije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Turske i šireg regiona.

Izložbu će pratiti konferencijski skup sa temom „Arhitektura u kontekstu permanentne krize” koji će se baviti položajem i ulogom arhitekte na Balkanu i razmatranjem potencijalnih smerova u kojima će se odvijati budući razvoj arhitekture Balkana, a 11. decembra u 17 časova gradski urbanista Milutin Folić održaće tribinu na temu „Razvojni projekti Grada Beograda”.

„Balkanski arhitektonski bijenale“ (BAB) podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, „Arhitektonski fakultet“ u Beogradu, „Inženjerska komora Srbije“, „Kolektiv za integraciju prostora i arhitekturu“ (KIPA) i druge renomirane institucije u zemlji.

Na otvaranju bijenala govorili su i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović, arhitekta Pavle Vasev, komesar bijenala Tatjana Mrđenović i istoričar umetnosti Marko Stojanović.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;