Otvoren drugi „Balkanski arhitektonski bijenale 2015”

08.12.2015. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Milutin Folić otvorio je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke drugi po redu „Balkanski arhitektonski bijenale 2015“. Tema ovogodišnjeg bijenala, koji će trajati do 14. decembra, nosi naziv „Veliko a”, a ovaj naučno-kulturni događaj podrazumeva izložbu arhitektonskih projekata, dizajnersku izložbu i naučnu konferenciju iz oblasti arhitektonske teorije i produkcije.

Otvarajući bijenale, Folić je zahvalio kolegama arhitektama koji su u organizaciju ove manifestacije uložili puno energije. On je najavio da za sledeću godinu Grad Beograd priprema nekoliko zanimljivih konkursa.

- Jedan od takvih projekata je galerija na Kosančićevom vencu, drugi konkurs će biti za filharmoniju koja će se nalaziti na mestu sadašnjeg temelja Muzeja revolucije kod Palate „Srbija”, a biće tu i još nekoliko urbanističkih konkursa koji će biti zanimljivi arhitektama. Drago mi je što večeras ovde vidim arhitektonske timove iz svih krajeva sveta i što će bijenale biti mesto razmene mišljenja autoriteta u ovoj oblasti – rekao je Milutin Folić.

U manifestaciji će učestvovati eminentni stručnjaci iz Rusije, Nemačke, Albanije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Turske i šireg regiona.

Izložbu će pratiti konferencijski skup sa temom „Arhitektura u kontekstu permanentne krize” koji će se baviti položajem i ulogom arhitekte na Balkanu i razmatranjem potencijalnih smerova u kojima će se odvijati budući razvoj arhitekture Balkana, a 11. decembra u 17 časova gradski urbanista Milutin Folić održaće tribinu na temu „Razvojni projekti Grada Beograda”.

„Balkanski arhitektonski bijenale“ (BAB) podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, „Arhitektonski fakultet“ u Beogradu, „Inženjerska komora Srbije“, „Kolektiv za integraciju prostora i arhitekturu“ (KIPA) i druge renomirane institucije u zemlji.

Na otvaranju bijenala govorili su i upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović, arhitekta Pavle Vasev, komesar bijenala Tatjana Mrđenović i istoričar umetnosti Marko Stojanović.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...