INFONET-468X60-BANNER

Kraljevo: Radovi tek krajem proleća

04.12.2015. | G. Ćirović | Novosti

Preliminarnim sporazumom o saradnji između kraljevačke lokalne samouprave i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – koji je potpisan početkom novembra – praktično je započeta realizacija Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu koji je 2010. zadesio ovaj deo Srbije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pomenuti projekat – jedan od najznačajnijih u gradu na Ibru za proteklih nekoliko decenija – podrazumeva postepeno rušenje 21 stambenog objekta u popularnoj Picmali, gde bi trebalo da budu podignute četiri osmospratnice sa 363 stambene jedinice, ukupne površine od oko 17.000 kvadrata. Vrednost ovog istinskog poduhvata je 13,5 miliona evra, a sredstva su obezbeđena zahvaljujući kreditu države kod Investicionog fonda Centralne evropske banke za zapadni Balkan.

- U skladu sa dinamikom realizacije projekta, trenutno su u toku sastanci sa stanarima ovog radničkog naselja, posle kojih će uslediti i potpisivanje predugovora o zameni stambenih jedinica. Uskoro bi trebalo da počne i izrada glavnog projekta, pa očekujemo da će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, građevinski radovi započeti krajem proleća naredne godine – kaže Milun Jovanović, zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Ali, među stanarima popularne Picmale ovih dana su se pojavile i brojne nedoumice. Jedna od njih tiče se Zakona koji propisuje da se u Srbiji ne mogu zidati stanovi manji od 27,5 kvadratnih metara, a u zgradama radničkog naselja ima stanara koji u svom vlasništvu poseduju i manje od 20 kvadrata stambenog prostora.

- I to će se regulisati na najbolji i po naše sugrađane najpovoljniji način. Svako od vlasnika stanova ili soba u Picmali dobiće onoliko kvadratnih metara koliko ima u svom vlasništvu, a razliku će biti moguće nadoknaditi ili kupovinom tog „viška“ po ceni ne višoj od 600 evra za kvadrat, sa rokom otplate do 20 godina, ili mesečnim zakupom po ceni od 1,2 do 1,7 evra za istu površinu – pojašnjava Jovanović, navodeći da će sve, do najsitnijeg detalja, biti precizirano ugovorom, a cena otkupa ili zakupa sigurno neće biti komercijalna.

Rok do 2019.

Urbana regeneracija Picmale realizovaće se po idejnom urbanističko-arhitektonskom rešenju koje su izradile projektantske kuće „Re-akt“ iz Beograda i „Gejt“ iz Valjeva. Planirano je da se svake godine gradi po jedna, od ukupno četiri osmospratnice, a rok za završetak kompletnog posla je kraj 2019.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;