Požarevac: Obnavlja se zgrada Gradske uprave

30.11.2015. | D. Novković | Novosti

Počela je rekonstrukcija zdanja Gradske uprave u Požeravcu – nekadašnjeg Načelstva, podignutog 1889, a 1983. proglašenog za kulturno dobro od velikog značaja. U istorijskoj zgradi danas se nalaze još Školska i Policijska uprava, Osnovni i Prekršajni sud, sedište Braničevskog upravnog okruga i Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Obiman posao započet je od krova, koji će u potpunosti biti rekonstruisan kako bi se sprečila prokišnjavanja i oštećenja enterijera, a požarevačko privatno preduzeće „Jović gradnja“ izabrano u postupku javne nabavke – kaže Mitar Karadžić, prvi čovek ovdašnje „Direkcije za izgradnju“, najavljujući da će do kraja godine ista procedura biti pokrenuta i za promenu kompletnih elekroinstalacija, s obzirom na to da je završena izrada projekta za elektro i mašinske radove.

Zamena elektroinstalacija na zgradi Načelstva je neophodna jer one, prvobitno, nisu bile predviđene za potrebe brojnih službi koje danas rade u ovom zdanju, pa leti – zbog korišćenja klima-uređaja – često dolazi do nestanka struje... Zato je za navedene radove iz ovogodišnjeg gradskog budžeta obezbeđeno 25 miliona dinara, dok za - takođe neophodne – obnovu fasade i enterijera tek treba obezbediti sredstva.

Zgrada Načelstva podignuta je po projektu arhitekte Fridriha Gizela i, uz Železničku stanicu u Beogradu, važila je za najimpozantniju u Srbiji tog vremena. Za njenu gradnju korišćena su sredstva sakupljena petogodišnjim prirezom, odnosno samodoprinosom, a – osim monumentalnog spoljašnjeg izgleda – zdanje je imalo i reprezentativni enterijer, sa najkvalitetnijim nameštajem koji i danas postoji u svečanim salonima, te umetnički oslikanim zidovima i tavanicama.

Park

Ispred zgrade Načelstva podignut je i veliki park, u čijem središtu je spomenik knezu Milošu Obrenoviću, rad vajara Đorđa Jovanovića koji je, 1898, otkrio kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana. Osim Načelstva, u planu je rekonstrukcija i ovog parka, kojem treba vratiti originalni izgled s kraja 19. veka.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...