IZOLACIJA-468X60-BANNER

Požarevac: Obnavlja se zgrada Gradske uprave

30.11.2015. | D. Novković | Novosti

Počela je rekonstrukcija zdanja Gradske uprave u Požeravcu – nekadašnjeg Načelstva, podignutog 1889, a 1983. proglašenog za kulturno dobro od velikog značaja. U istorijskoj zgradi danas se nalaze još Školska i Policijska uprava, Osnovni i Prekršajni sud, sedište Braničevskog upravnog okruga i Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Obiman posao započet je od krova, koji će u potpunosti biti rekonstruisan kako bi se sprečila prokišnjavanja i oštećenja enterijera, a požarevačko privatno preduzeće „Jović gradnja“ izabrano u postupku javne nabavke – kaže Mitar Karadžić, prvi čovek ovdašnje „Direkcije za izgradnju“, najavljujući da će do kraja godine ista procedura biti pokrenuta i za promenu kompletnih elekroinstalacija, s obzirom na to da je završena izrada projekta za elektro i mašinske radove.

Zamena elektroinstalacija na zgradi Načelstva je neophodna jer one, prvobitno, nisu bile predviđene za potrebe brojnih službi koje danas rade u ovom zdanju, pa leti – zbog korišćenja klima-uređaja – često dolazi do nestanka struje... Zato je za navedene radove iz ovogodišnjeg gradskog budžeta obezbeđeno 25 miliona dinara, dok za - takođe neophodne – obnovu fasade i enterijera tek treba obezbediti sredstva.

Zgrada Načelstva podignuta je po projektu arhitekte Fridriha Gizela i, uz Železničku stanicu u Beogradu, važila je za najimpozantniju u Srbiji tog vremena. Za njenu gradnju korišćena su sredstva sakupljena petogodišnjim prirezom, odnosno samodoprinosom, a – osim monumentalnog spoljašnjeg izgleda – zdanje je imalo i reprezentativni enterijer, sa najkvalitetnijim nameštajem koji i danas postoji u svečanim salonima, te umetnički oslikanim zidovima i tavanicama.

Park

Ispred zgrade Načelstva podignut je i veliki park, u čijem središtu je spomenik knezu Milošu Obrenoviću, rad vajara Đorđa Jovanovića koji je, 1898, otkrio kralj Aleksandar Obrenović, u prisustvu svog oca Milana. Osim Načelstva, u planu je rekonstrukcija i ovog parka, kojem treba vratiti originalni izgled s kraja 19. veka.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...