Obnovljena zgrada Gimnazije u Svilajncu

17.11.2015. | Radovan Jovanović | RTS

Svilajnačka realka, osnovana davne 1877. godine, sada ima ojačane temelje, novi krov, sređene i okrečene zidove, nove instalacije i grejanje. Zamenjena je i kompletna stolarija, a prvi put u rekonstrukciji neke škole korišćeno je trostruko termopan staklo.

Dakle troškovi za grejanje biće manji, takođe i buka, jer je škola u glavnoj svilajnačkoj ulici.

Brankica Stanojević, direktorka Gimnazije, izuzetno je zadovoljna šta je urađeno za samo tri meseca i dodaje da će učenici sada imati neuporedivo bolje uslove za školovanje i da će postizati još bolje rezultate na takmičenjima.

Kompletna rekonstrukcija koštala je oko 28 miliona dinara i finansirana je sredstvima Evropske unije. Fondacija „Novak Đoković“ i NIS opremili su dva kabineta, hemijski i informatički.

Čast da prvi uđe u potpuno novi kabinet za hemiju imao je aktuelni svetski prvak sa hemijske olimpijade u Bakuu Aleksa Milosavljević, takođe đak sviljnačke gimnazije.

Aleksa kaže da su uslovi za učenje i eksperimente sada znatno bolji. Sve je čisto, sređeno i svetlo ističe svetski šampion.

- Opština Svilajnac značajna sredstva ove godine izdvojila je za rekonstrukciju škola. Ovo je šesta škola koja se u opštini rekonstruiše – naglašava Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Rekonstruisana je glavna zgrada Poljoprivredne škole, osnovna škola „Vožd Karađorđe“ u Kušiljevu, „Stevan Sinđelić“ iz Vojske i škola u Crkvencu.

Uskoro počinje i rekonstrukcija Srednje mašinske škole kao i izgradnja fiskulturne sale za Gimnaziju tako da će biti zaokružen ciklus obnove škola u svilajnačkoj opštini.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...