Čistiji Bačka i Potisje

12.11.2015. | J. Lemajić | Novosti

Između Bikova i Oroma, nadomak Subotice, počela je izgradnja regionalne deponije, koja bi trebalo da bude završena u januaru 2017. Izgradnjom ovog regionalnog centra biće rešeni veliki problemi u upravljanju otpadom za Suboticu i još pet opština severne Bačke i Potisja.

Novac je najvećim delom obezbeđen kroz IPA fondove, i to oko 19,5 miliona evra, a projekt je podržala i Vlada Srbije i Ministarstvo životne sredine sa 3,2 miliona evra, dok su lokalne samouprave Subotice, Sente, Kanjiže, Čoke, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša izdvojile po 700.000 evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovo je deveti regionalni centar u našoj zemlji, a planiramo da do 2028. godine izgradimo 26 – istakla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. - Centar se gradi u skladu sa regulativama EU u upravljanju otpadom, a značajan je za više od 260.000 stanovnika ove regije. Trenutno se kod nas reciklira samo pet odsto otpada, a plan je da to bude 50 odsto, odnosno, da se što više reciklira, a što manje nosi na deponiju.

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, izgradnja regionalne deponije od velikog značaja je za grad, koji će morati da napravi reorganizaciju rada pojedinih javnih preduzeća.

- Moraćemo da prilagodimo naše sisteme upravljanja otpadom sa zahtevima regionalne deponije i verujem da ćemo u tome biti primer i drugima – dodao je Maglai.

Pored sanitarne deponije biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, i pripremati za reciklažu. Biće izdvajan samo otpad koji ne može dalje da se prerađuje. Do kraja godine treba da bude potpisan ugovor za izgradnju transfer stanica, a uskoro se očekuje i raspisivanje javne nabavke za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Kompleks

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer stanice. Biće izgrađeno tri transfer stanice – u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli. Svaka opština imaće i reciklažno dvorište, odnosno, sabirni centar za otpad, dok će Subotica imati tri sabirna centra.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije