IZOLACIJA-468X60-BANNER

Čistiji Bačka i Potisje

12.11.2015. | J. Lemajić | Novosti

Između Bikova i Oroma, nadomak Subotice, počela je izgradnja regionalne deponije, koja bi trebalo da bude završena u januaru 2017. Izgradnjom ovog regionalnog centra biće rešeni veliki problemi u upravljanju otpadom za Suboticu i još pet opština severne Bačke i Potisja.

Novac je najvećim delom obezbeđen kroz IPA fondove, i to oko 19,5 miliona evra, a projekt je podržala i Vlada Srbije i Ministarstvo životne sredine sa 3,2 miliona evra, dok su lokalne samouprave Subotice, Sente, Kanjiže, Čoke, Novog Kneževca, Bačke Topole i Malog Iđoša izdvojile po 700.000 evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ovo je deveti regionalni centar u našoj zemlji, a planiramo da do 2028. godine izgradimo 26 – istakla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede. - Centar se gradi u skladu sa regulativama EU u upravljanju otpadom, a značajan je za više od 260.000 stanovnika ove regije. Trenutno se kod nas reciklira samo pet odsto otpada, a plan je da to bude 50 odsto, odnosno, da se što više reciklira, a što manje nosi na deponiju.

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, izgradnja regionalne deponije od velikog značaja je za grad, koji će morati da napravi reorganizaciju rada pojedinih javnih preduzeća.

- Moraćemo da prilagodimo naše sisteme upravljanja otpadom sa zahtevima regionalne deponije i verujem da ćemo u tome biti primer i drugima – dodao je Maglai.

Pored sanitarne deponije biće izgrađen sistem za preradu sekundarnih sirovina, gde će se odlagati otpad po vrstama i svojstvima, i pripremati za reciklažu. Biće izdvajan samo otpad koji ne može dalje da se prerađuje. Do kraja godine treba da bude potpisan ugovor za izgradnju transfer stanica, a uskoro se očekuje i raspisivanje javne nabavke za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Kompleks

Regionalni sistem za upravljanje otpadom činiće sanitarna deponija, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, sabirni centri i transfer stanice. Biće izgrađeno tri transfer stanice – u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli. Svaka opština imaće i reciklažno dvorište, odnosno, sabirni centar za otpad, dok će Subotica imati tri sabirna centra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;