INFONET-468X60-BANNER

Stadion Tašmajdan konačno početkom naredne godine

03.11.2015. | Beobuild

Stadion Tašmajdan je najstariji objekat izgrađen u sklopu istoimenog sportsko-rekreativnog centra i deo je urbanističkog projekta obnove i dogradnje. Stadion Tašmajdan izgrađen je u periodu od 1951. do 1954. po projektu arhitekata Mike Jankovića i Uglješe Bogunovića, a jedan je od prvih posleratnih objekata koji je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda za arhitekturu. Zbog neodržavanja i nelegalnih građevinskih intervencija konstrukcija ovog objekta je bila u izuzetno lošem stanju, pa je zbog toga proglašen nebezbednim i do daljnjeg zatvoren za korišćenje.

Rekonstrukcija stadiona počela je 2011. godine i podrazumeva totalnu rekonstrukciju i dogradnju istorijskog objekta, uz zadržavanje izvornog autorskog koncepta u okviru postojećeg volumena i gabarita objekta. Namena obnovljenog stadiona je da omogući rekreativno bavljenje sportom, kao najveće otvoreno klizalište u Srbiji – u toku zimskog perioda, kao i za bavljenje sportovima sa loptom poput malog fudbala, rukometa, odbojke, košarke ili tenisa u toku toplijeg perioda. U okviru objekta obezbeđen je i dodatni kapacitet za sportske aktivnosti u salama i vežbaonicama. Manifestacije kao što su koncerti, predstave, priredbe, izložbe, sajmovi, takođe će moći da se odvijaju na stadionu. Obnovljeni su i podtribinski prostori za komercijalne, poslovne i uslužne delatnosti.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Stadion je projektovan da može da primi 10.500 gledalaca i to - na tribinama 7.500 (5.500 sedenje i 2.000 stajanje) i na nivou terena – klizališta 3.000 kada su koncerti. Ukupna bruto površina objekta je 5.348,30m² zatvorenog i 9.954,50m² otvorenog prostora. Svi nelegalni objekti zatečeni u okviru SRC Tašmajdan su uklonjeni, a svi zakupci prostora su iseljeni. Ova aktivnost je bila jedna od težih u okviru reallizacije projekta, sa neočekivanim trajanjem ovo je bio jedan od važnijih faktora koji su uticali na značajno probijanje rokova. Uklanjanjem bespravno podignutih objekata, lože prema parku, objekata ka ulici Abardarevoj, kao i objekata na samom ulaznom platou kompleksa ponovo se otvara vizura na vidljivi deo spruda i crkvu Svetog Marka. Pored konstrukcije objekta koja je ojačana i obnovljena, do sad završeni radovi uključuju sanaciju spruda – stenovitog odseka u zaleđu stadiona, potpuno nove instalacije, ugradnju nove mašinske opreme i sistema za formiranje ledene ploče, zatim automatizacija svih procesa, revitalizaciju i sanaciju fasadnih površina izvedenih u prirodnom i veštačkom kamenu, sanacija funkcionalno pratećih objekata i prostorija ispod tribina i postavljanje nove ograde na tribinama i oko stadiona.

U drugoj fazi, koja je otpočela u aprilu, preostalo je da se završi parterno uređenje svih pristupnih platoa i tribina kompleksa, uređenje saobraćajnice i parking prostora, izrada nadstrešnice u Ul. Ilije Garašanina, adaptacija i sanacija prostorija u okviru objekta glavne kapije, i oblaganje celokupnih tribina i platoa stadiona, pristupnih platoa, ravnog krova-terase i pristupnih stepeništa prirodnim kamenom i behaton pločama. Prirodni kamen koji će biti korišćen za tribine na kraju je ipak iz Srbije, a reč je o granitu poreklom iz ležišta Šutica, na Bukulji kod Aranđelovca. Odabran je zbog odgovarajućih (mehaničkih) karakteristika i specifične svetlo sive boje sa uočljivim zrnima žute boje. Kao deo ove faze je i adaptacija i sanacija restorana „Šansa” do sive faze, sa izradom spoljne fasade i spoljnim uređenjem zone oko restorana. Ponovo će biti omogućen ulaz na stadion i na kapiji iz bašte restorana „Šansa“.

Parterno uređenje ispred samog kompleksa do ulice Ilije Garašanina podrazumeva nivelaciju platoa i ponovno popločavanje, formiranje parking prostora, kao i postavljanje urbanog mobilijara (klupe, korpe za otpatke, fiksni granični stubići itd.). Bezbednosni standardi su isto na najvišim standardima, pa će stadion imati 7 prolaza i kapija sa posebnim pristupima za proitvpožarna vozila. Pored toga, objekat će imati i mnogo bolji energetski bilans, pošto će toplotni otpad rashladnih uređaja ledene ploče koristiti za zagrevanje vode u bazenu.

Ukupna vrednost ugovorenog posla druge faze iznosi 104,7 miliona dinara, a izvođač radova je grupa ponuđača „Samex group“ d.o.o. i SZTR „Mikro Fil. Mont“. Rok za završetak svih radova je februar naredne godine.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;