PRIJAVA-468X60-BANNER

Niš: Nazire se kraj rekonstrukcije Oficirskog doma

28.10.2015. | Jugmedia

Posle višemesečne obustave radova na Oficirskom domu u Nišu, rekonstrukcija ovog objekta nastavljena je prethodnih dana, a nadležni u „Direkciji za izgradnju grada“ veruju da će Dom biti spreman za otvaranje krajem godine.

Rekonstrukcija objekta počela je avgusta 2013. godine i prema prvobitnim najavama, trebalo je da bude završena za samo tri meseca. Radovi su se odužili i to najpre zbog obima posla koji je morao biti obavljen, a potom zbog kašnjenja isplata izvođaču radova.

Branimir Veselinović iz „Direkcije za izgradnju grada Niša“ potvrdio je za medije da firma „Banković“ iz Crne Trave još pokušava da sudskim putem naplati od grada i Ministarstva privrede 50 miliona dinara za izvedene radove, ali da je i pored toga pristala da rekonstrukciju privede kraju.

- Rekonstrukcija je 99 odsto završena, rade se još samo neki manji poslovi. Svakog časa treba da stignu atesti za ugradjene instalacije i opremu, i nakon toga krenuće tehnički prijem objekta – naveo je Veselinović.

Ukoliko ne bude novih nepredviđenih okolnosti, dom bi mogao da dobije upotrebnu dozvolu, odnosno da ponovo bude otvoren krajem godine.

Oficirski dom jedna je od najznačajnijih starih gradjevina u Nišu, ali je zbog nebrige grada i države bila potpuno ruinirana. Objekat je izgrađen 1890. godine i u njemu se prvobitno nalazila kafana „Balkan“, a Komanda grada otkupila ga je 1903. godine i pretvorila u Oficirski dom.

U njemu je 1914. godine, zasedala Narodna skupština. Sedemdesetih godina prošlog veka Oficirski dom stavljen je pod zaštitu države i nosi status kulturnog dobra od velikog značaja. Dom će ubuduće služiti kao bioskopska dvorana, a u njemu će moći da se organizuju kongresi i koncerti.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;