"Svetska banka": Dobro je što je vlada raskinula ugovor sa Bugarima

27.10.2015. | RTV

Regionalna direktorka „Svetske banke“ za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, pozdravila je odluku Vlade Srbije da raskine ugovor s bugarskom „Trace Group Hold plc“, izvođačem radova na Koridoru 10, jer je na taj način poslata poruka da će se novac za Koridor dobro koristiti.

- Država je pozajmila novac od „Svetske banke“ da radi na Koridoru 10, a svaki dolar ili evro koji pozajmite trebalo bi da trošite dobro. Građani moraju da vide kako je to potrošeno, kao i konačan kraj radova na tom putu – rekla je Goldstin u izjavi „Tanjugu“. Ona je podvukla da je toj međunarodnoj finansijskoj instituciji veoma važno da se radovi nastave na efikasan način, ali i da budu transparentni.

- Zadovoljni smo kada se nedostatak efikasnosti ili neregularnost istakne, kao u slučaju ovog ugovora, gde je vlada preduzela odgovarajuće korake – rekla je ona.

Prema njenim rečima, najveća investicija i zajam Srbiji bio je upravo za podršku izgradnje Koridora 10, a bilo je, podseća, i situacija kada su nabavke saplitale progres.

- Sada ta investicija napreduje. Još nije gotovo, ali vidimo ono što je glavno, da napreduje. A to će biti važan transportni koridor – ističe Goldstin.

Srbija je, dodaje, jedna od vodećih zemalja Zapadnog Balkana i taj koridor će pomoći u povezivanju regiona.

- Investicija ima i veći značaj, jer će povezanost na Balkanu dovesti i do bolje povezanosti ka Evropi. To je ključno i za eventualno priključivanje Srbije EU, što se već neko vreme odlaže, ali je sada na pozitivnom putu. Možda Srbija neće biti sutra na vratima Unije, ali otvaranje poglavlja, koje će se uskoro dogoditi, govori mnogo pozitivnog u tom smeru – navodi Goldstin.

Inače, bugarska kompanija je krajem juna 2014. dobila posao gradnje obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 i tako zamenila na toj deonici austrijsku „Alpinu“ koja je bankrotirala 2013. godine. „Trace Group Hold plc“ je dobio rok za gradnju od 450 dana, a vrednost ugovorenih radova je iznosila 2,26 milijardi dinara. Zbog spore izgradnje obilaznice oko Dimitrovgrada, Vlada Srbije, odnosno resorno Ministarstvo građevinarstva, građevinarstva i infrastrukture, raskinulo je ugovor sa ovom firmom.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...