IZOLACIJA-468X60-BANNER

Započeti radovi na kulama čuvene crkve "Sagrada familia"

22.10.2015. | Novosti

Radovi na crkvi Svete porodice u Barseloni, slavnoj „Sagrada familia“, nedovršenom remek-delu velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, ušli su u završnu fazu kojom je predviđena izgradnja šest ogromnih kula koje će od nje učiniti najviši verski hram u Evropi.

Predstavljajući projekat, glavni arhitekta Žordi Fauli kazao je danas da će za desetak godina, nakon izgradnje najveće, centralne „kule Isusa Hrista“, famozna bazilika, koju svake godine poseti nekoliko miliona turista, ući u knjige rekorda, preneo je „Asošijejted pres“.

- Središnji toranj sa svojih 172,5 metara visine učiniće je najvišom katedralom u Evropi – naveo je on, podsetivši da se trenutno naviši crkveni toranj, visok 162 metra nalazi u Ulmu, u Nemačkoj. Bazilika sv. Petra u Rimu će, pak, i dalje biti najviša crkva po svom središnjem brodu.

Izgradnja crkve Svete porodice, simbola i glavne turističke atrakcije katalonskog glavnog grada, počela je daleke 1882. godine. Dosad je dovršeno 70 odsto građevine koja dostiže visinu od 112 metara.

Fauli je naglasio da izgradnja kule i većeg dela strukture crkve, koja bi trebalo da bude završena do 2016, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti, i dalje teče po planu. On je naveo da će samo pojedini elementi, kao što je dekoracija, ostati nedovršeni.

- Teško je predvideti, ali već sada možemo reći da će crkva biti završena do 2030, 2032 – napomenuo je glavni arhitekta.

„Kula Isusa Hrista“ će na vrhu imati krst i biti okružena sa pet ostalih tornjeva, od koji će jedan biti posvećen Bogorodici, a četiri, nešto niža, četvroci jevađelista.

Veliki vernik, Antoni Gaudi (1852-1926) je veći deo svog života posvetio tom kolosalnom projektu koji predstavlja kombinaciju arhitektonsko-građevnog stila u kom se sjedinjuju gotička disciplina sa zaobljenim linijama, jasnoća i jednostavnost modernizma sa ambiciozno strukturisanim stubovima i lukovima, sve bogato ukrašeno mnoštvom detalja i simbola. Katedrala je od 1984. na listi svetske baštine UNESCO-a.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;