PRIJAVA-468X60-BANNER

Aerodromi i u Trebinju i Sokolcu

20.10.2015. | A. Macanović | Novosti

- Osim aerodroma u Mahovljanima kod Banjaluke, koji je jedini aerodrom u Republici Srpskoj, republičke vlasti nisu odustale od gradnje aerodroma u Trebinju, ali i na Sokolcu – kaže za „Novosti“ ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On ističe da Vlada i resorno ministarstvo planiraju dalji razvoj, pre svega banjalučkog aerodroma, putem teretnog saobraćaja, koji je trenutno na prvom mestu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Posao sa izvozom mesa u Tursku, gde smo do sada obavili 101 let i izvezli 4.500 tone mesa je samo početak, a na pomolu je dogovor oko izvoza svinjskog mesa u Rusiju. Postoji i realna mogućnost izvoza konzumnog voća preko banjalučkog aerodroma za Rusiju, a Rusi su spremni da angažuju i svoje avio-kompanije za prevoz – ističe ministar Trninić. - Zbog rasta obima kargo ili teretnog saobraćaja, uprava aerodroma je Vladi uputila zahtev da im se odobri kredit od sedam miliona KM, preko „Investiciono razvojne banke RS“, za dalje proširenje kapaciteta banjalučkog aerodroma, što je Vlada i odobrila.

Ministar je istakao da je tačno da trenutno postoji samo jedna putnička linija i to Banjaluka-Beograd, ali da sva istraživanja pokazuju da banjalučki aerodrom ima veliki potencijal za razvoj putničkog saobraćaja.

Govoreći o projektu izgradnje aerodroma u Trebinju, ministar Trninić je istakao da je to ideja od koje Vlada RS nije odustala.

- Interesa za gradnju ovog aerodroma ima, kako od stranih, tako i od domaćih investitora – rekao je Trninić.

Na pitanje koliko je ozbiljno interesovanje biznismena Rodoljuba Draškovića, koji je u Trebinju najavio gradnju aerodroma i staze za „formulu 1“, Trninić je rekao da će Vlada u svakom slučaju podržati tu ideju.

Ni ideja o izgradnji aerodroma na Sokolcu, kaže ministar, nija napuštena i podseća da to nije ideja ove vlade, nego ideja još iz bivše Jugoslavije.

- Tada je sarajevski aerodrom ocenjen kao vrlo nepovoljan, sa ograničavajućim parametrima. Iz tih razloga u staroj Jugoslaviji je još bilo planirano izmeštanje tog aerodroma na Sokolac i ta je ideja zadržana evo do danas – kaže ministar Trninić.

Studija izvodljivosti

Nedavno su Sokolac posetili predsednik kompanije „Slobomir“ Slobodan Pavlović i predsednik američke kompanije „Auro“ Sani Hali, koji su izrazili interesovanje za gradnju aerodroma na Sokolcu. Kako kaže načelnik Sokolca Milovan Bjelica, već u narednih šest meseci biće urađena studija izvodljivosti za izgradnju ovog aerodroma.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;