INFONET-468X60-BANNER

Nova ćuprija niče na Drini

20.10.2015. | A. Macanović | Novosti

Još jedna ćuprija niče na Drini, sada između Ljubovije i Bratunca. Početak radova na gradnji ovog mosta će ozvaničiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u prisustvu ministara građevinarstva Srbije i Srpske Zorane Mihajlović i Neđe Trninića.

Ukupna vrednost radova je oko 12 miliona evra, od čega je izgradnja mosta koju finansira Srbija, oko 4,5 miliona evra. Sredstva za granični prelaz obezbeđuje Bosna i Hercegovina u vrednosti od sedam miliona evra, a pristupne puteve finansiraju „Putevi RS“ u iznosu od 400.000 evra.

Protokol o izgradnji potpisan je između dve vlade 2013. godine, a Srbija će finansirati i gradnju pristupnih saobraćajnica sa svoje strane. Most će se nalaziti dva kilometra nizvodno od Bratunca, kako bi se izbegle saobraćajne gužve kroz centar dve opštine.

Novoprojektovana saobraćajnica se odvaja od puta Ljubovija -Zvornik, prelazi reku Drinu, zatim granični prelaz, a završava na regionalnom putu Bratunac-Skelani u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

Most bi bio veza između magistralnog puta M-19 i regionalnog puta R-454 u Srpskoj i magistralnog puta M-19.1 u Srbiji, tako da most ima kako međunarodni značaj povezivanja dveju država, tako i saobraćajni značaj povezivanja dva vrlo značajna pravca sa obe strane Drine. Izgradnja treba da doprinese ubrzanom ekonomskom razvoju ovog područja, posebno opština Bratunac i Srebrenica, jer se do sada sav saobraćaj usmeravao na granični prelaz u Zvorniku-Malom Zvorniku, udaljen oko 40 kilometara.

Granični prelaz

Za prelaz preko Drine projektovan je betonski most dužine 227 metara i širine 13.90 metara. Most ima sedam raspona i osam stubova. Projektom je predviđen zajednički granični prelaz, sa šest traka za ulaz i izlaz iz zemlje, za putnička vozila, autobuse i kamione, kao i zajednički terminal, sa četiri saobraćajne trake za putnički i autobuski saobraćaj, a dve za kamione.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;