INFONET-468X60-BANNER

Počela revitalizacija HE Zvornik vredna 70 miliona evra (video)

13.10.2015. | Tanjug

U jednoj od najstariji hidroelektrana u Srbiji, HE Zvornik, počela je revitalizacija vredna 70 miliona evra, koja će produžiti žvotni vek te elektrane za novih 40 godina.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je sa rukovodstvom EPS-a prisustvovao početku radova, rekao je da će taj projekat biti finansiran iz kredita „Nemačke razvojne banke“ (KfW) i naglasio da će snaga elektrane posle revitalizacije biti povećana za 30 odsto, a proizvodnja struje do 15 odsto ili za 70 miliona kilovat časova godišnje.

- Izraženo u novcu to iznosi tri do pet miliona evra godišnje – rekao je Antić na konferenciji za novinare u Malom Zvorniku. On je naglasio da je cilj da se životni vek te elektrane koja je uspešno radila prethodnih 60 godina, produži za novih 40 godina , kao i da će posle revitalizacije hidroelektrane biti unapređena i ekološka situacija na reci Drini na kojoj je radi ta HE.

Radovi, koje će izvesti kompanija „Voith Hydro“, na svakom od četiri agregata HE Zvornik trajaće po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine. Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata što je za 30 odsto više u odnosu na sadašnju snagu od 96 megavata.

Antić je rekao da je kompanija „Voith Hydro“ jedna od najboljih u svetu u oblasti proizvodnje i održavanja hidro turbina i da  jedna trećina svetske proizvodnje hidroenergije potiče iz njihovih turbina, među kojima su i turbine na Nijagari. Antić je poručio da je osnovni prioritet Vlade Srbije i EPS-a održanje energetske stabilnosti zemlje, ali i ulaganja u nove i revitalizacija postojećih energetskih objekata.

- Ta investiciona klima se ponovo vraća u sektor energetike – rekao je Antić i podsetio da su već u Kostolcu revitalizovana dva termobloka, kao i HE Bajina Bašta.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da je danas veliki dan za hidrosektor EPS-a i da investicija u HE Zvornik mnogo znači i u podizanju proizvodnje struje i „zelene energije“.

- Ovaj projekat je dobar za EPS i za energetsku stabilnost Srbije, a u radove na revitalizaciji značajno će biti uključene domaće kompanije – rekao  je Obradović i naveo da će od planiranih 70 miliona evra vrednost posla koje će izvoditi domaće kompanije iznositi oko 17 miliona evra.

Obradović je poručio da će i ubuduće domaće firme imati značajan deo posla na investicijama koje EPS realizuje. On je kada je rečc o realizaciji investicija iz kredita naveo da EPS sada od ukupno odobrenih kredita za koje je garant država ima oko 80 odsto ugovorenih projekata, a najavio je da očekuje da će za oko godinu dana za sve odborene kredite EPS imati sklopljene ugovore.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;