IZOLACIJA-468X60-BANNER

Izgradnja "Novog Niša" počinje do kraja godine? (video)

07.10.2015. | Valentina Simic | Zona Plus

- Dugo očekivana izgradnja velikog stambeno poslovnog kompleksa „Novi Niš“ mogla bi da počne do kraja godine – kaže američki ambasador Majkl Kirbi koji je obišao lokaciju bivše kasarne Bubanjski heroji. Problem je, kako kaže, u dobijanju dozvola, o čemu ga je vlasnik „Clean Earth Capital“ Filip Bej i obavestio.

Takođe, Kirbi ističe da investitor još nije dobio sve planove starih građevina koje su bile na tom terenu, ali i druge probleme.

- Znam da je tu bilo dosta prepreka koje nisu njegova greška. Na primer, struja koja je trebalo da bude isključena nije isključena 18 meseci, a to nije greška investitora – rekao je Kirbi novinarima.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da nijedna od tih aktivnosti nije bila u nadležnosti grada.

Međutim, skreće pažnju na „nemoguće uslove“ na koje se grad Niš obavezao kada je od Ministarstva odbrane kupio zemljište kasarne – da do oktobra 2015. vojsci isporuči 21.000 metara kvadratnih stambenog prostora. Takođe, prihvaćena je obaveza da se za potrebe vojske uradi eksproprijacija 156 hektara zemljišta za vojsku na Čamurlijskom putu, što je u tom trenutku bila obaveza od osam milijardi dinara, više od celog gradskog budžeta! Do sada je eksproprijisano samo pet hektara.

Perišić kaže da su tada bili postavljeni nemogući uslovi kako za grad, tako za investitora. Inače, ugovor između grada Niša i američke kompanije „Clean Earth Capital“ o kupoprodaji zemljišta na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“, potpisan je još januara 2012. godine. Američkа kompаnijа, koja je kupilа 15 hektаrа zemljištа u kаsаrni trebalo je da u projekat izgradnje stambeno poslovnog kompleksa uloži oko 60 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;