IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi Sad: Most do Ribarca

05.10.2015. | N. S. | Novosti

Novosađani bi do Ribarskog ostrva mogli da prelaze i mostom, najkasnije 2017. godine. JP Zavod za izgradnju grada (ZIG) pokrenuo je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova na izgradnji pešačko-biciklističkog mosta do popularnog Ribarca, a rok za podnošenje ponuda je 26. oktobar.

Realizacija ove kapitalne investicije predviđena je Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2015. Po rečima nadležnih u ZIG-u, opredeljena su sva potrebna sredstva za izgradnju mosta, koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo.

- Tek po završetku postupka javne nabavke i potpisivanja ugovora sa izabranim ponuđačem, biće poznato ko je izvođač radova, kolika je vrednost investicije, kada će izvođač biti uveden u posao, kao i koji je rok za završetak radova – kažu u ZIG-u.

Pešačko-biciklistički most gradi se da bi se građanima omogućio prelazak sa šetališne zone uz Dunav do rekreativne zone na Ribarcu. Pešačko-biciklistički most će svojim atraktivnim izgledom svakako postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim će doprineti povećanju turističkog potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca.

Prema projektnoj dokumentaciji, koju je izradila projektantska kuća „Euri gardi group“, budući most imaće sedam stubova na šipovima i konzolama. Konstrukcija mosta je kombinacija čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde, koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

Most će biti širok od sedam do 11 metara, na vidikovcu – središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak oko 250 metara. Minimalna visina mu je devet metara, a to je što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu, pa će ispod mosta nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, kao i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije.

Vozila samo izuzetno

Konstrukcija mosta će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama, a na mostu će biti postavljen odgovarajući urbani mobilijar: klupe i kante za otpatke.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;