INFONET-468X60-BANNER

Mihajlović: Geoprostornim podacima povezujemo Evropu

05.10.2015. | Tanjug

- Srbija je uključena u izradu evropske platforme za prostorne podatke (European location frame work) koji će geoprostornim podacima povezati Evropu, što će biti značajno za srpsku privredu i privlačenje investitora – izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

- Praktično, jednim pritiskom na dugme imaćemo informacije iz cele Evrope – rekla je Mihajlović nakon otvaranja 16. Generalne skupštine EuroGeographics-a, koja okuplja lidere evropskih nacionalnih kartografskih, katastarskih i zemljišno-knjižnih institucija u Beogradu.

Ona je istakla da je veoma značajno što su Beograd i „Republički geodetski zavod“ domaćini tako značajnog skupa kome prisustvuje 150 delegata iz 46 zemalja.

- Vlada sve radi da podigne privredni razvoj i stvori ambijent da se ovde ulaže – rekla je Mihajlović dodajući da je u toku proces refomisanja katastra koji treba da omogući tačne podatke za investitore. Ona je rekla da se u tom pravcu radi na izmenama i dopunama zakona o premeru i katastru.

Gradski menažder Goran Vesić rekao je da umrežavanje geoprostornih podataka znači da će na primer, investitiori iz Nemačke koji žele da grade tržni centar u Srbiji moći u Nemačkoj da vide sve prostorne podatke i saznaju za lokacije, gde množe da se gradi, kao i da saznaju statističke podatke koji su im važni za tu investiciju.

Direktor „Republičkog geodetskog zavoda“ Boško Drašković je rekao da će razmena geoprstornih podataka biti važna za planiranja na evropskom nivou i da će samo jednom klikom na miša biti dostupni geoprostorni i informacioni podaci koji će biti povezani sa statističkim podacima, na primer, građevinskim socijalnim i drugim.

Konferencija u hotelu „Metropol“ okupila je lidere evropskih nacionalnih kartografskih, katastarskih i zemljišno-knjižnih institucija, sa ciljem da se stvori takozvani „Evropski lokacijski okvir“ koji će na najbolji način ispuniti potrebe korisnika, stvoriti nove poslovne prilike i povećati ponovnu upotrebu informacija javnog sektora širom Evrope.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;