INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izgradnja fabrike za proizvodnju vode u Smederevu (video)

28.09.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i čelnici Grada Smederava položili su kamen temeljac čime je počela izgradnja fabrike za proizvodnju vode na izvorištu Šalinac u Smederevu.

Ministarka Mihajlović navela je da je reč o veoma značajnom projektu zahvaljujući kojem će 25.000 stanovnika tog dela Smeredeva dobiti kvalitetniju vodu. Ona je rekla da veruje da će fabrika biti otvorena u novembru 2016. godine, odnosno za godinu dana.

- Naš put i razvoj je takav da prioritet moraju biti svi gradovi, i manji i veći, kao i infrastruktura bilo da je reč o transportnoj, energetskoj ili komunalnoj infrastrukturi – rekla je Mihajlović i dodala da ne možemo očekivati da ljudi ostaju u svojim selima i gradovima ako nemaju odgovarajuću infrastrukturu i normalne uslove za život.

Ministarka je zahvalila predstavnicima „Nemačke razvojne banke KfW“, koji su takođe prisustvovali ozvaničenju početka izgranje fabrike za proizvodnju vode, ističući da osim što pomažu na ovom projektu pomagala i na drugim razvojnim programima, poput postrojenja za pročišćavanje vode i slično.

Vrednost investicije za izgradnju nove fabrike za proizvodnju vode je 6,2 miliona evra, a od toga sama izgradnja fabrike, odnosno prva faza, košta 3,2 miliona evra. Fabrika će stanovnicima okolnih sela omogućiti da piju zdravu vodu, da je imaju stalno i da nemaju strah od toga da li je voda ispravna. Kako je rečeno prilikom polaganja kamena temeljca, cilj je da se nakon što fabrika počne s radom preradi 200 litara sirove u pijaću vodu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Ditman zahvalio je predstavnicima Grada Smedereva i resornom ministarstvu na saradnji na tom projektu ističući da u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom nastojimo da imamo inovativan pristup što se tiče razvoja na lokalnom nivou.

- Mi ovde sa „Nemačkom razvojnom bankom KfW“ imamo inovativan pristup, pokrenuli smo utakmicu između lokalnih samouprava i gradova što je znak profesionalnog odnosa i Grada Smedereva, koji je pobedio u toj utakmici, jer su efikasno radili i stvorili neophodne preduslove za ovaj projekat – rekao je ambasador Nemačke.

Ditman je pohvalio saradnju Nemačke i Srbije kad su u pitanju takvi projekti i izrazio očekivanje da će do kraja 2016. godine ta fabrika u mestu Šalinac kod Smedereva biti otvorena.

Gradonačelnica Smederava Jasna Avramović rekla je da je cilj da 25.000 stanovnika moravskog kraja dobije pijaću vodu i da ona stigne do najudaljenijeg sela – Saraorci.

Ona je navela da se sa projektom počelo 2013. godine, a da se završetak očekuje 2016. godine. Avramović kaže da se nada da će se u narednom periodu poštovati svi rokovi i dinamika radova. Najavila je da će u Smederevu biti nastavljeno rešavanje svih komunalnih problema kako bi se omogućio što kvalitetniji život građana.

Izmeštanje luke iz centra Smedereva

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predstavnici Grada Smedereva rade zajednički na projektu izmeštanja industrijskog koloseka i luke iz centra grada, izjavila je danas ministarka Zorana Mihajlović.

- Ministarstvo ne samo da je upoznato sa tim projektom već radi na tom projektu, a pored rekonstrukcije industrijskog koloseka i izgradnje još jednog prelaza, takođe mora da se završi i eksproprijacija – rekla je Mihajlović novinarima u Smederevu. Ona je navela da se na tome radi zajedno sa Gradom Smederevom.

- Verujem da ćemo vrlo brzo moći da izađemo i sa izdvojenim novcem i da praktično sledeće godine budemo i na toj vrsti radova – rekla je Mihajlović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;