Novo lice Šapca

18.09.2015. | Opština Šabac

Idejno rešenje Trga šabačkih žrtava karakteriše primena intenzivnih boja u uređenju partera, postavka savremene konceptualne skulpture i spomenika, formiranje vertikalne zelene bašte i izložbenog prostora-galerije na otvorenom. Šansu da osmisle novi izgled trga dobili su mladi arhitekti, planeri, građevinci i umetnici iz Šapca. Njihovu ideju pohvalili su stručnjaci „Saveza urbanista Srbije“. Rešenje za izgled Trga šabačkih žrtava je ocenjeno kao jedno od najavangardnijih u Srbiji.

Kako su autori projekta objasnili, jarko crvene boje koje preovlađuju imaju simboliku i stradanja i budućnosti, a spomenik žrtvama u Drugom svetskom ratu nastao je kao aktivan proces u radionici Kultura sećanja.

Uz Gospodar Jevremovu ulicu, jednu od najlepših pešačkih zona u Srbiji, grad konačno ima lice po uzoru na evropske prestonice.
Uređenje trga pratila je rekonstrukcija ulice Cara Dušana – asfaltiranje deonice od zgrade bivšeg Doma vojske do ulice Janka Veselinovića. Novina je kružni tok radi bezbednijeg saobraćaja u centru grada.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...