INFONET-468X60-BANNER

Probijen još jedan tunel na Koridoru 11 kod Takova (video)

16.09.2015. | Tanjug

Na Koridoru 11, u blizini Takova, probijena je leva cev tunela Savinac u dužini od 270 metara, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da će auto-put od Ljiga do Preljine biti u saobraćaju iduće godine.

Predstavnici „Koridora Srbije“ su potvrdili najave ministarke Mihajlović da će auto-put na deonici Ljig-Preljina biti završeni i pre zvaničnog roka – a to je 25. avgust 2016. godine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Kao što se po jutru dan poznaje, tako se i po probijanju tunela Savinac vrlo jasno vidi da ćemo mi sledeće godine ići ovim auto-putem – rekla je Mihajlović koja je prisustvovala probijanju tunela sa direktorom „Koridora Srbije“ Dmitrom Đurovićem.

Sa različitih strana dva bagera su probila poslednji metar kamena nakon čega su radnici to obeležili otvaranjem šampanjca.

Mihajlović je rekla da je deonica Ljig-Preljina u dužini od 40 kilometara veoma teška i da na njoj ukupno ima 66 mostova, od kojih je do sada završeno 57.

- Ide sve u roku i ove godine se vidi razlika u odnosu na sve prethodne – rekla je ministarka ističući da je uspeh u tom projektu rezultat timskog i danonoćnog rada.

Tunel Savinac je probilo domaće preduzeće „Planum“ koje je angažovano kao podizvođač, dok je glavni izvđač radova na toj deonici azarbejdžanska kompanije „Azvirt“. Gradnja Koridora 11 od LJiga do Preljina se finansira azarbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra, a Srbija je izdvojala osam miliona evra.

- Naročito u poslednjih godinu dana ovo je rezultat isključivo timskog rada i predstavnici ministarstva su stalno na terenu i pomažu da se prevaziđu sve prepreke i da bi se sve uradilo u roku. Niko ovde ne radi sam, već radimo kao tim i to želimo da pokažemo građanima Srbije – naglasila  je Mihajlović.

Ona je istakla da se radi i po 24 casa dnevno kako bi Srbija što pre imala autoput na tom pravcu koji će joj pomoći da poveća svoje prihode i i da se privredno razvija.

Mihajlović je rekla da se privode kraju mnogi poslovi na železničkoj i putnoj insfrastrukturi i podsetila da je juče otvorila modernizovanu prugu kod Sopota dugačku 18km, sa brzinom saobraćaja vozova od 120 kilomentara na sat.

- Ozbiljno se radi na Koridorima 10 i 11. Koridori povezuju gradove i ljude, ali pre svega Srbiju sa Evropom i svetom, to je ono što želimo da vidimo da je Srbija infrastrukturni tranzitni koridor – poručila je ministarka.

Mihajlović je dodala da su pri kraju razgovori o završetku obilaznice oko Beograda sa potencijalnim izvođačima, kao i za deonicu Koridora 11 od Surčina do Obrenovca. Ona je dodala da su izabrani i glavni izvođači radova za poslednju deonicu Koridora 10, koja nije bila ugovorena, od Srpske Kuće do Levosoja na jugu zemlje.

Takođe, Mihajlović je rekla da je završen javni poziv za izgradnju mosta preko Drine između Bratunca i Ljubovije i poručila da se u Srbiji neka gradilišta zatvaraju, dok se druga otvaraju što je važno za srpsko građevinarstvo i privredu.

Đurović je zahvalio potpredsednici vlade na uloženom trudu i posvećenosti na izgrađi Koridora dodajući da je za probijanje desne cevi tunela Savinac ostalo još 62 metra. On je istakao da je tunel Golubac pretvoren u usek i da je tako ostvarena ušteda za Srbiju od tri miliona evra. Prema njegovim rečima, svih pet tunela na deonici Ljig-Preljina biće završeni do kraja ove ili najkasnije početkom naredne.

- Ne znam da li je teže radnicima ili nama pošto svi imamo veliku odgovornost prema građanima da bi što pre završili auto-put kako bi spasili mnoge živote, što je naš osnovni cilj – rekao je Đurović. On je rekao da će u 2015. godini biti završeno 92 odsto posla na deonici Ljig-Preljina.

Direktor „Planuma“ Ratomir Todorović je rekao da će do kraja godine levi tunel Savinac biti osposobljen za saobraćaj, dok će desna cev biti probijena početkom naredne godine.

Predstavnik kompanije „Azvirt“ Fikret Najafov je zahvalio Ministarstvu građevine i „Koridorima Srbije“ na pomoći istakavši da svi srpsko preduzeće „Planum“ dobro radi svoj posao.

Ugovorena vrednost trunela Savinac je 9, 85 miliona evra, a projekat je uradio Saobraćajni institut CIP. Probijanju leve cevi tunela Savinac prisustvovali su predstavnici ambasade Azerbejdžana u Srbiji. Gradnja Koridora 11 od LJiga do Preljina se finansira azarbejdžanskim kreditom od 300 miliona evra, a Srbija je izdvojala osam miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;