Šabac: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda gotovo do kraja godine

14.09.2015. | D. Eraković | Danas

Jedno od najmodernijih postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi kod fabrike Belih limova u Šapcu biće završeno do kraja ove godine. Vrednost cele investicije je oko 20 miliona evra i najveći deo uložila je Evropska unija preko svojih fondova za ekologiju.

Sve komunalne vode sa područja grada otići će prečišćene u reku Savu, što je veliki pomak u očuvanju prirode, posebno voda koje su bitne za ceo sistem i stanovništvo. Ranije se čitava kanalizacija izlivala direktno u Savu, što je predstavljalo veliki problem duž ove reke. Direktor JKP
„Vodovod“ Aleksandar Prodanović ukazuje da nakon završetka radova predstoji obuka ljudstva i priprema za probni rad planiran za mart naredne godine. Preostaje druga faza projekta tzv. linija mulja koju će Grad Šabac u saradnji sa „Direkcijom za vode“ uraditi tokom 2016. i 2017. godine. Time bi bio zaokružen čitav ciklus vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda. Šabac kao gradsko naselje ima oko 70.000 stanovnika i svakog sekunda se u vodovodnu mrežu ubaci više od 300 litara izuzetno kvalitetne pijaće vode.

Evropska unija podržala je i projekat savremene regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu. U to je uložila više od šest miliona evra, i praktično to su dve najveće investicije Evropske unije za ekologiju. Time bi Šabac na ekološkoj karti Evrope bio u zelenoj zoni. Ove projekte, naravno, redovno nadgledaju nadležni iz Evropske unije, a o značaju toga dovoljno govori da je i Vensan Dežer posetio Šabac baš na Dan zaštite čovekove okoline.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...