Šabac: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda gotovo do kraja godine

14.09.2015. | D. Eraković | Danas

Jedno od najmodernijih postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi kod fabrike Belih limova u Šapcu biće završeno do kraja ove godine. Vrednost cele investicije je oko 20 miliona evra i najveći deo uložila je Evropska unija preko svojih fondova za ekologiju.

Sve komunalne vode sa područja grada otići će prečišćene u reku Savu, što je veliki pomak u očuvanju prirode, posebno voda koje su bitne za ceo sistem i stanovništvo. Ranije se čitava kanalizacija izlivala direktno u Savu, što je predstavljalo veliki problem duž ove reke. Direktor JKP
„Vodovod“ Aleksandar Prodanović ukazuje da nakon završetka radova predstoji obuka ljudstva i priprema za probni rad planiran za mart naredne godine. Preostaje druga faza projekta tzv. linija mulja koju će Grad Šabac u saradnji sa „Direkcijom za vode“ uraditi tokom 2016. i 2017. godine. Time bi bio zaokružen čitav ciklus vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda. Šabac kao gradsko naselje ima oko 70.000 stanovnika i svakog sekunda se u vodovodnu mrežu ubaci više od 300 litara izuzetno kvalitetne pijaće vode.

Evropska unija podržala je i projekat savremene regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu. U to je uložila više od šest miliona evra, i praktično to su dve najveće investicije Evropske unije za ekologiju. Time bi Šabac na ekološkoj karti Evrope bio u zelenoj zoni. Ove projekte, naravno, redovno nadgledaju nadležni iz Evropske unije, a o značaju toga dovoljno govori da je i Vensan Dežer posetio Šabac baš na Dan zaštite čovekove okoline.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...