INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šabac: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda gotovo do kraja godine

14.09.2015. | D. Eraković | Danas

Jedno od najmodernijih postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi kod fabrike Belih limova u Šapcu biće završeno do kraja ove godine. Vrednost cele investicije je oko 20 miliona evra i najveći deo uložila je Evropska unija preko svojih fondova za ekologiju.

Sve komunalne vode sa područja grada otići će prečišćene u reku Savu, što je veliki pomak u očuvanju prirode, posebno voda koje su bitne za ceo sistem i stanovništvo. Ranije se čitava kanalizacija izlivala direktno u Savu, što je predstavljalo veliki problem duž ove reke. Direktor JKP
„Vodovod“ Aleksandar Prodanović ukazuje da nakon završetka radova predstoji obuka ljudstva i priprema za probni rad planiran za mart naredne godine. Preostaje druga faza projekta tzv. linija mulja koju će Grad Šabac u saradnji sa „Direkcijom za vode“ uraditi tokom 2016. i 2017. godine. Time bi bio zaokružen čitav ciklus vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda. Šabac kao gradsko naselje ima oko 70.000 stanovnika i svakog sekunda se u vodovodnu mrežu ubaci više od 300 litara izuzetno kvalitetne pijaće vode.

Evropska unija podržala je i projekat savremene regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu. U to je uložila više od šest miliona evra, i praktično to su dve najveće investicije Evropske unije za ekologiju. Time bi Šabac na ekološkoj karti Evrope bio u zelenoj zoni. Ove projekte, naravno, redovno nadgledaju nadležni iz Evropske unije, a o značaju toga dovoljno govori da je i Vensan Dežer posetio Šabac baš na Dan zaštite čovekove okoline.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;