INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na takmičenju za novi dizajn „Bauhaus“ muzeja pobedila su dva projekta

11.09.2015. | DeZeen magazine

Dva tima, jedan iz Barselone i drugi iz Njujorka, zajedno su osvojili prvo mesto na takmičenju za dizajn novog doma muzeja „Bauhaus“ u gradu Desau. Žiri ovog međunarodnog takmičenja odabrao je dva predloga za novi muzej, koji će čuvati i prikazivati kolekciju radova uticajne nemačke škole za umetnost i arhitekturu.

Na osnovu anonimno dostavljenih predloga, žiri je odabrao tim iz Španije koji su činili arhitekta Gonzalez Hinz Zabala i firma koja se bavi pejzažnom arhitekturom „Roser Vives de Delás“, kao i tim iz Njujorka koji su činili arhitektonski biro „Young & Ayata“ i pejzažni arhitekta Misako Murata.

Dizajn koji je tim iz Španije predstavio karakteriše izdužena, pravougaona forma zgrade koja je sa spoljašnje strane obavijena strukturnim okvirom. Zgradu čine dva sprata pri čemu gornji, crni deo „sedi“ na donjem, zastakljenom delu.

Za razliku od španskog tima, predlog njujorškog tima je građevina koja se sastoji od grupe povezanih, šarenih zgrada neobično zakrivljenog oblika koje stvaraju šetališta ispod i između pojedinačnih jedinica.

- Ova dva dobitnika prve nagrade se veoma razlikuju jedan od drugog – izjavio je Kris Derkon, član žirija i direktor umetničke galerije „Tate Modern“ iz Londona. - To će biti prilika da se započne diskusija u međunarodnoj javnosti i među ekspertima. Biti začetnik nečeg novog, Desau i Bauhaus su idealni za to.

Osnovana 1919. godine od strane arhitekte Valtera Gropijusa, „Bauhaus“ je tokom 20. veka važila za najuticajniju školu u svetu umetnosti i arhitekture. U njoj su se izučavali modernistički principi u umetnosti, arhitekturi, grafičkom dizajnu, dizajnu enterijera i industrijskom dizajnu.

Između 1925. i 1932. godine, škola se nalazila u nemačkom gradu Desau, u zgradi koju je projektovao sam Gropijus, a koja danas služi kao muzej. Zainteresovani posetioci muzeja imaju priliku da provedu noć u muzeju i prespavaju u bivšim sobama studenata u kampusu.

Nova zgrada muzeja nalaziće se u centru grada Desau-a, u gradskom parku, sa južne strane školske zgrade. Muzej će uključivati prostor od 3,500m² za programe, zajedno sa 2,100m² izložbenog prostora.

Gradonačelnik Desau-a smatra da ovo takmičenje pokazuje potencijal grada i da će „dva pobednika započeti internacionalnu debatu, koju ćemo svi pratiti sa velikim interesovanjem“.

Takmičenje za novu zgradu muzeja „Bauhaus“ započeto je u februaru ove godine, a završetak gradnje novog muzeja predviđen je za 2019. godinu, kada se obeležava 100. godišnjica od osnivanja škole. Zgrada će pružiti prostor za smeštaj stalne izložbe obimne arhive muzeja, koja je druga najveća kolekcija Bauhaus materijala na svetu i uključuje oko 40,000 objekata.

Još uvek nije jasno na koji način će se dva pobednička projekta udružiti kako bi se napravio finalni predlog rešenja nove zgrade.

- Mi smo se namerno odlučili za otvoreno takmičenje, na kojem su učesnici anonimni, kako bismo pružili priliku i stvarnu šansu mladim međunarodnim arhitektama – izjavila je Klaudija Peren, direktorka „Bauhaus Desau“ fondacije. - Oni su iskoristili svoju šansu. Pobednici ovog takmičenja kao i dobitnici ostalih nagrada – svi oni potiču iz različitih zemalja, a ovo takmičenje je takmičenje prve klase.

„Bauhaus“, kao i Desau, su od 1919. do1925. godine bili smešteni u Vejmaru, a od 1932. do 1933. godine u Berlinu. Kompleksi u Vejmaru kao i u Desau-u se danas nalaze na listi lokaliteta svetske baštine.

Prošle godine, dve kuće koje su prvobitno bile projektovane od strane Valtera Gropijusa, za profesore „Bauhaus“ škole u Desau-u, renovirane su u minimalističkom aranžmanu geometrijskih figura, prema projektu arhitektonskog biroa „Bruno Fioretti Marquez“, iz Berlina.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;