INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predviđeno i izmeštanje pruge iz centra Kragujevca

07.09.2015. | Z. R. | Danas

Pruga Lapovo-Kraljevo koja, preko Kragujevca, vodi prema Kosovu, biće uvrštena na mapu železničkih koridora zapadnog Balkana, potvrđeno je na nedavnom Balkanskom forumu u Beču.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Na skupu lidera balkanskih zemalja, uz prisustvo vodećih zvaničnika Evropske unije zaključeno je, pored svega ostalog, i da će u okviru rekonstrukcije Ibarskog pravca, trasa od Lapova do Kraljeva biti elektrifikovana, a pruga izmeštena iz centra Kragujevca, što je višedecenijska želja žitelja šumadijske prestonice.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije u kragujevačku gradsku upravu, nakon Balkanskog foruma, stigla je najava elektrifikacije deonice od Lapova do Kraljeva, u okviru rekonstrukcije pravca prema Kosovskoj Mitrovici, vredne 200 miliona evra.

Član Gradskog veća za prostorno planiranje, urbanizam i izgradnju Veroljub Trifunović, na osnovu razgovora sa nadležnima u tom ministarstvu, smatra da je realizacija tog projekta izvesna. Kragujevac će, prema njegovim rečima, insistirati kod nadležnih da se kompletna dokumentacija vezana za realizaciju projekta pripremi što pre.

- Iako se radi o državnom projektu, uloga lokalnih institucija biće ključna, jer treba da se pronađe odgovarajuće rešenje za izmeštanje pruge iz gradskog jezgra – rekao je Trifunović juče lokalnim medijima.

Istakao je, pritom, da će uz rekonstrukciju magistralnog železničkog pravca kroz Šumadiju i njegovo pozicioniranje na mapi koridora zapadnog Balkana, kao dela evropske mreže, u planovima nadležnog Ministarstva, Kragujevac, do kraja godine, u Prostornom planu Srbije ponovo dobiti status grada od međunarodnog značaja i regionalnog centra, kakav imaju Novi Sad i Niš.

Ispunjavanje jedne od obaveza prema „Fijatu“

Najavljena elektrifikacija pruge Lapovo-Kragujevac, olakšaće i ubrzaće transport „Fijatovih“ automobila proizvedenih u Kragujevcu do Luke Bar. Više od 90 odsto automobila iz Kragujevca do Luke Bar stiže železničkim kompozicijama, koje relaciju do Kraljeva, odnosno uključenja na prugu Beograd-Bar, sada prelaze brzinom od nekoliko desetina kilometara na sat.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;