IZOLACIJA-468X60-BANNER

Na Koridorima treba raditi danju i noću

12.08.2015. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je sinoć domaćim građevinarima da treba da iskoriste povoljne vremenske prilike i radova na Koridoru 10 i 11 izvode danju i noću, jer će tako podići efikasnost radova za najmanje 30 odsto.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mihajlović je prilikom noćnog obilaska radova na Koridoru 11, na deonici Lajkovac - Ljig, Tanjugu rekla da kada bi se na gradilištima Koridora 10 i 11 radilo i noću i danju, onda bi moglo dnevno da se izgradi 500 do 700 metara više saobraćajnica nego do sada, što bi bilo značajno efikasnije kada bi se izračunao nedeljni i mesečni učinak.

- Ovo je poruka za sve druge izvođače - pogledajte kako može da se radi, hajde da budemo još brži! Srbiji je potreban i Koridor 10 i Koridor 11, a domaće kompanije su vredne, sposobne i vrlo stručne i mogu da obave sve poslove kada govorimo o građevinarstvu - poručila je Mihajlović.

Za 120 dana, koliko prosečno traje građevinska sezona, radom i u noćnoj smeni moglo bi da se uradi bar 30 odsto više, ako se ima u vidu da je za to vreme projektovano da se izgradi 120 kilometara auto-puta, navela je Mihajlović.

- Ja sam ponosna, jer ovim pokazujemo da srpski podizvođači na čelu sa Energoprojektom, zajedno sa glavnim izvođačem radova mogu da rade neprekidno 24 sata. Ovo je jedino gradilište u Srbiji gde se radi 24 sata i ja sam ponosna zbog toga - rekla je Mihajlovićeva prilikom obilaska gradilišta Pepeljevac, gde se vadi kamen, koji se koristi kao podloga za auto-put na Koridoru 11.

Ministarka Mihajlović je naglasila da ovim gradilištem na Koridoru 11 naši građevinci pokazuju da umeju, znaju i mogu - da imamo struku, snagu, ali i volju da nešto uradimo.

Procene pokazuju da, kada bi sva gradilišta u Srbiji radila danonoćno, onda bismo izgradili još više kilometara auto-puteva, rekla je resorna ministarka i ukazala da je gradilište u Pepeljevcu primer koji može pozitivno da utiče i pomogne svim izvođačima i podizvođačima radova na gradilištima u zemlji.

- Ovo je za mene jedan od najlepših dana u poslednjih godinu dana od kako sam ministar građevinarstva - rekla je Mihajlović ne krijući oduševljenje tempom koji se odvijaju radovi na gradilištu pozajmišta Pepeljevac, na deonici Koridora 11 - od Lajkovca do Ljiga, gde je danonoćno angažovano više od 300 ljudi.

Početni zaostatak u izvođenju radova, pogotovo tokom prošlogodišnje poplave, biće sigurno nadoknađen ove godine, istakla je Mihajlović i dodala da deonica koju radi kompania Šangdong biće završena 2017. godine, a deonica koju radi azerbejdžanski Azvirt - do kraja 2016. godine.

Generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović rekao je Tanjugu da je Energoprojekt podizvođač radova kineskoj kompaniji „Shangdong hajspid“ na deonici Lajkovac - Ljig u dužini od 24 kilometra.

Na pozajmištu Pepljevac, odakle se vadi kamen potreban za nasipanje podloge autoputa, angažovano je sedam bagera, drobilice za kamen i oko 120 kamiona koji 24 sata dnevno transportuju kamen na trasu Koridora 11, objasnio je Milovanović.

Od aprila do danas, osvojeno je više od jedne trećine trase, na kojoj se grade mostovi, putevi, tuneli, vodotokovi i drugi objekti na Koridoru 11, rekao je Milovanović i dodao da je želja svih izvođača radova da se do prvih kiša i snegova maksimalno iskoristi lepo vreme i nadokande početna zaostajanja u izvođenju radova.

Ministarka Mihajlović i Milovanović obišli su tokom noći i gradilište tunela Brančić, gde se danonoćno probijaju dve tunelske cevi koje će biti dugačke po oko 940 metara.

Vrednost radova na deonici Lajkovac - Ljig iznosi 174,4 miliona dolara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;