Mihajlović povodom Dana građevinara Srbije:Podižemo građevinsku operativu na noge

07.08.2015. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila je danas povodom obeležavanja Dana građevinara Srbije - 8. avgusta da će država podići građevinsku operativu na noge, i obezbediti domaćim firmama da rade.

Mihajlović je čestitajući Dan građevinara, najavila da će do kraja godine biti donet novi Zakon o komunalnim delatnostima i sledeće godine novi Zakon o građevinarstvu.

Građevinari su obeležili svoj praznik u Kulturno-sportskom centru Rad u veseloj atmosferi uz tradicionalne pesme i folklor, a Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije je ministarki uručio Osmoavgustovsku nagradu za sveukupan doprinos Ministarstva razvoju te privredne grane.

- Ne želim danas da pričam o statistici u građevinarstvu koja jeste loša i tačno je da je oko 20 odsto manje zaposlenih u građevinarstvu, da su plate ispod republičkog proseka i da je manji udeo građevinarstva u BDP - rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da građevinari i Ministarstvo samo zajedničkim naporima mogu da dovedu do boljeg stanja.

Prema podacima Sindikata, pre svetske ekonomske krize, u 2007. godini, u građevinarstvu Srbije je bilo zaposleno 82.750 radnika, a sada 63.166 radnika. Njihova prosečna zarada je oko 40.000 dinara.

Mihajlović je poručila da je njen zadatak kao ministarke građevinarstva da obezbedi domaćoj građevinskoj operativi da stane na noge i dodala da je država obezbedila projekte i novac.

Ona je izrazila očekivanje da su pred građevinarstvom uspesniji dani i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše dobijali poslove.

Mihajlović je kazala da je jedan od prioriteta tog ministarstva da se obezbedi takav zakonodavni okvir da domaće firme dobijaju poslove kao glavni izvođači, a ne samo kao podizvođači, odnosno da ne budu stalno „sa strane", kao što je to bilo prethodnih godina.

- Sada moramo da se udružimo ka zajedničkom cilju - poručila je Mihajlović.

Predsednik Samostalnog sidndikata radnika građevinarstva i IGM Srbije Duško Vuković je kazao da je srpsko građevinarstvo, nekada ponos srpske privrede u svetu, u poslednjih 25 godina u stagnaciji, što je najduže do sada.

- Nema posla za domaće građevinare ni u Srbiji ni u svetu, a to znači da nema ni para - primetio je Vuković.

On je kazao da su plate građevinara ispod proseka, da mnogi nisu mesecima primili platu i da su na rubu egzistencije, kao i da puno njih nema ni overene zdravstvene knjižice.

Prema njegovim rečima, mnoga domaća građevinska preduzeća, koja obuhvataju skoro 2.000 radnika, su u završnoj fazi privatizacije, a ne naziru se njihovi kupci i potencijalni strateški partneri.

Vuković tvrdi da su izmene Zakona o radu dovele do negativnih posledica po radnike i da sada poslodavci imaju manje finansijske obaveze prema radnicima.

On je kazao da više nema ni kolektivnog ugovora na granskom nivou, što je važno za suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Osmoavgustovska nagada je dodeljena i Savezu samostalnih sindikata Srbije, građevinskim firmama Planum iz Beograda, Jedinstvu iz Sevojna i Mladosti iz Leskovca, zatim sindikalne organizacije firmi Potpisje Kanjiža i Polet iz Novog Bečeja, kao i pojedincu - sindikalcu iz S S S S Živojinu Stojiljkoviću.

Navršava se 75 godina otkada su posle dugotrajnog štrajka građevinskih radnika Srbije, sindikalna, politička i poslodavačka rukovodstva odlučila da taj datum bude Dan građevinara Srbije.

Nezadovoljni rezultatima brojnih štrajkova, pregovorima sa poslodavcima u skoro petogodišnjem periodu, građevinski radnici Beograda i Zemuna su 4. avgusta 1940. godine otpočeli svoj najveći i najorganizovaniji štrajk.

U Valjevu je bilo najdramatičnije, kada su na štrajkače udarili žandari i policija i štrajk je ugušen terorom, nasiljem i krvoprolićem.

Štrajk je okončan 8. avgusta 1940. godine, ispunjavanjem svih štrajkačkih zahteva i zaključen je kolektivni ugovor sa svim postavljenim uslovima od strane štrajkača.

Građevinski radnici su tražili minimum dostojanstva, pravde, reda, poštovanja, poboljšanja uslova rada i standarda.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...