INFONET-468X60-BANNER

Od Magliča ostala samo magluština!

27.07.2015. | Goran Ćirović | Novosti

Ambiciozna ideja da se pored starog srednjovekovnog grada Magliča u klisuri Ibra, na sredokraći između Kraljeva i rudarske varošice Ušće, izgradi „Kraljevgrad“, praktično replika starog Magliča samo na suprotnoj obali – srednjovekovni grad sa savremenom infrastrukturom i atraktivnim sadržajima i dalje je samo ideja jer Kraljevčani, uprkos urađenom projektu, bez investitora i podrške države, sami ne mogu da se upuste u njegovu realizaciju.

Prema idejnom projektu beogradskih arhitekata, supružnika Jelene Krstović Nikolić i Gorana Nikolića, planirano je da budući „Kraljevgrad“ bude izgrađen u srednjovekovnom stilu na površini od 40.000 kvadratnih metara. U okviru ovog turističkog kompleksa u takozvanoj Dolini vekova, okruženog šumama, rekama, poljima i srednjovekovnim spomenicima, našli bi se i hoteli sa najmanje 800 kreveta, muzeji, pozorišta, riznice, škole starih zanata, etno-restorani, pijaca, ergela konja, bolnica, crkvena porta sa zvonikom, pa čak i sportski tereni i velnes centri.

- Nismo odustali od ove ideje i očekujem da u narednih mesec dana dođe do konkretizacije pregovora sa potencijalnim investitorima, kada ćemo u javnost moći da izađemo sa više detalja – kaže načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, inače idejni tvorac „Kraljevgrada“. - Jasno je da Kraljevo ne može samo da se upusti u ovu investiciju čija se vrednost procenjuje na više od 50 miliona evra, ali bi izgradnjom Kraljevgrada sigurno imalo višestruku korist.

Prema procenama stručnjaka, „Kraljevgrad“ bi godišnje mogao da ima i do pola miliona posetilaca, zato što se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze manastiri Žiča, Studenica i Gradac, Vrnjačka, Mataruška i Bogutovačka Banja, kao i planine Kopaonik i Goč, a tu su i Ibar za rafting, kao i planina Stolovi sa idealnim terenima za sve popularniji paraglajding.

- Za realizaciju ove ideje je povoljna okolnost i to što će uskoro u obližnjim Lađevcima, nedaleko od Kraljeva, biti otvoren i civilni aerodrom – naglašava Simović. - Ne sumnjam da bi Kraljevgrad privukao veliki broj stranih gostiju i veoma brzo se kao prepoznatljiv brend upisao na turističku mapu Srbije.

Moderan Srednji vek

Ukoliko bude sagrađen, turistički kompleks „Kraljevgrad“ imaće sadržaje karakteristične za srednji vek u Srbiji, ali prilagođene savremenom čoveku – turistima, đacima, hodočasnicima i brojnim znatiželjnicima.

- Od narodne radinosti, preko autentičnih tržnica, pa sve do viteških borbi. Ne želimo da u Dolini vekova napravimo samo veliku spavaonicu, već nešto čime će se ponositi i kraljevački kraj i cela Srbija – kaže Dragan Rajičić, direktor kraljevačke „Turističke organizacije“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;