Širi se pešačka četvrt prestonice

27.07.2015. | M. T. Kovačević | Novosti

Sredinom sledećeg meseca počinju dugo najavljivani radovi na rekonstrukciji užeg gradskog jezgra, u kom će nekoliko ulica biti pretvoreno u pešačku zonu. Plato između Uskočke i Vuka Karadžića, kao i sama Ulica Vuka Karadžića, dobiće novo, umiveno lice. Kolovoz će biti popločan jablaničkim granitom, a na centralnom delu nalaziće se česma od mermera – „Kod Crvenog petla“, sa motivom ove životinje na vrhu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ova pešačka zona biće popločana, na isti način kao Knez Mihailova ulica – za „Novosti“ priča Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Uređeni kvart imaće i urbani mobilijar kao onaj u Knezu. Postaviće se iste klupe, kandelabri, žardinjere, kante i poklopci šahtova. Radovi će trajati nekoliko meseci. U planu je dodatno širenje pešačkih zona. To će se raditi u fazama, u skladu sa mogućnostima grada. To znači i izgradnju podzemnih garaža i izmeštanje terminusa. Jedan broj ulica biće zona usporenog saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije Vuka Karadžića i Uskočke, gradu se obratio jedan broj ugostitelja, koji su ih molili da se odlože radovi za zimu, kada letnje bašte ne rade.

- To nije moguće uraditi zbog početka grejne sezone, jer nismo u stanju da preuzmemo rizik, da deo građana u ovom delu bude bez grejanja. Ugostitelji će nakon izvedenih radova dobiti mnogo kvalitetniji prostor za bašte – zaključjuje Folić.

Sređivanje Kosančićevog venca

- Projekat za restauraciju kaldrme na Kosančićevom vencu je spreman. U planu je da sledeće godine započnemo radove – priča Milutin Folić, objašnjavajući da će prostor oko nekadašnje biblioteke biti konzerviran i uređen. Planirana je izgradnja gradske galerije.

Projekat iz četiri celine

U pripremi je studija daljeg širenja pešačke zone koja treba da da okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom. Pešačka zona u centru imaće četiri dominantne celine: Vasina – ulica kulture, Knez Mihailova – trgovine, Topličin venac – zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac – istorijski deo.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...
Milan 07.05.2020.
Kome ili gde se javiti za obuku i materijal...