PRIJAVA-468X60-BANNER

Širi se pešačka četvrt prestonice

27.07.2015. | M. T. Kovačević | Novosti

Sredinom sledećeg meseca počinju dugo najavljivani radovi na rekonstrukciji užeg gradskog jezgra, u kom će nekoliko ulica biti pretvoreno u pešačku zonu. Plato između Uskočke i Vuka Karadžića, kao i sama Ulica Vuka Karadžića, dobiće novo, umiveno lice. Kolovoz će biti popločan jablaničkim granitom, a na centralnom delu nalaziće se česma od mermera – „Kod Crvenog petla“, sa motivom ove životinje na vrhu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ova pešačka zona biće popločana, na isti način kao Knez Mihailova ulica – za „Novosti“ priča Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Uređeni kvart imaće i urbani mobilijar kao onaj u Knezu. Postaviće se iste klupe, kandelabri, žardinjere, kante i poklopci šahtova. Radovi će trajati nekoliko meseci. U planu je dodatno širenje pešačkih zona. To će se raditi u fazama, u skladu sa mogućnostima grada. To znači i izgradnju podzemnih garaža i izmeštanje terminusa. Jedan broj ulica biće zona usporenog saobraćaja.

Zbog rekonstrukcije Vuka Karadžića i Uskočke, gradu se obratio jedan broj ugostitelja, koji su ih molili da se odlože radovi za zimu, kada letnje bašte ne rade.

- To nije moguće uraditi zbog početka grejne sezone, jer nismo u stanju da preuzmemo rizik, da deo građana u ovom delu bude bez grejanja. Ugostitelji će nakon izvedenih radova dobiti mnogo kvalitetniji prostor za bašte – zaključjuje Folić.

Sređivanje Kosančićevog venca

- Projekat za restauraciju kaldrme na Kosančićevom vencu je spreman. U planu je da sledeće godine započnemo radove – priča Milutin Folić, objašnjavajući da će prostor oko nekadašnje biblioteke biti konzerviran i uređen. Planirana je izgradnja gradske galerije.

Projekat iz četiri celine

U pripremi je studija daljeg širenja pešačke zone koja treba da da okvir za potpuni silazak ka reci, kao i zatvaranje Vasine ulice sa Studentskim trgom. Pešačka zona u centru imaće četiri dominantne celine: Vasina – ulica kulture, Knez Mihailova – trgovine, Topličin venac – zona ugostiteljskih objekata i Kosančićev venac – istorijski deo.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;