Hoće alternativu „Južnom toku“

23.07.2015. | B-92

Operater sistema za transport gasa Slovačke, kompanija „Justrim“, namerava da zatraži od Evropske unije sredstva za izgradnju gasovoda „Istring“. To je rekao direktor „Justrima“, Tomas Mareček u intervjuu „Blumbergu“.

- Izgradnja može da počne u narednih 18 meseci na teritoriji sve četiri zemlje kojima prolazi cevovod (Slovačka, Mađarska, Rumunija i Bugarska) – rekao Mareček. - To je zapravo jeftin projekat, oko 2,2 milijarde evra.

Kako je ranije objavila ruska agencija „Tas“, u sistemu za transport gasa Evropske unije tokom narednih godina mogao bi da se pojavio reverzibilni gasovod koji bi spojio Ukrajinu i Tursku.

Projekat predviđa mogućnost objedinjenja gasovodnih sistema Slovačke, Mađarske, Rumunije i Bugarske koji bi se kasnije priključio na rusko-turski gasovod. Planove za njegovu realizaciju najavila je kompanija „Justrim“.

Budući gasovod je nazvan Istring i, kako je planirano, ići će od naselja Veljke Kapušani, u blizini slovačko-ukrajinske granice, a završiće se na granici Bugarske i Turske. Njegov kapacitet biće 20 milijardi kubnih metara godišnje.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...