INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Apel donatorima da pomognu u rekonstrukciji fasada

23.07.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Beograda obišao je radove na rekonstrukciji fasade na Kući pukovnika Elezovića u Njegoševoj ulici i naveo da je Grad uradio plan rekonstrukcije ukupno 10 fasada koje predstavljaju spomenike kulture, apelujući na kompanije pomognu u tom poslu.

Ilustracija (ww.wpixabay.com)

- Grad je uradio plan rekonstrukcije 10 fasada koje predstavljaju spomenike kulture, tražimo donatore i želim da zahvalim „Poštanskoj štedionici“ koja je prva izrazila zainteresovanost i zahvajujući čijoj donaciji će ove godine biti rekonstruisana fasada Kuće pukovnika Elezovića – rekao je novinarima Mali.

Navodeći da se fasada na Kući pukovnika Elezovića, za čiju rekonstrukciju je izdvojeno 4,7 miliona dinara, već uveliko radi, on je istakao da će ona biti završena u roku od 90 dana.

- Siguran sam da će ovaj kraj zasijati potpuno drugim sjajem – rekao je Mali podsećajući da je prošle godine rekonstruisana zgrada „Beogradske zadruge“ koja je promenila izgled Karađorđeve ulice.

On je apelovao na druge kompanije da pomognu jer, kako je istakao, ima još devet projekata koji su potpuno spremni i koji mogu sutra da krenu da se rade samo ukoliko se nađu sredstva i donatori.

Gradonačelnik je podsetio i da je rebalansom budžeta od pre tri nedelje  odvojeno 35 miliona dinara da se urade projekti sa „Zavodom za zaštitu spomenika“ za skoro 80 fasada koje takoje predstavljaju kulturno-istorijske spomenike, ambijentalne celine – Karađorđeva ulica, Brankova ulica i Kosančićev venac.

- Ukoliko uspemo da uradimo projekte u narednih nekoliko meseci računam da ćemo do kraja, eventualno februara naredne godine, naći pare, i iz budžeta ako je neophodno, da te delove grada potpuno preuredimo i damo im potpuno novu persektivu – rekao je Mali.

Navodeći da svi građani vole čiste, jasne, lepe fasede, on je ocenio da je veliki broj njih u glavnom gradu uništen ili nije održavan kako treba.

- Ovim činimo napor i preduzimamo mere da i te aktivnosti podržimo – rekao je Mali zahvalivši se „Poštanskoj štedionici“ što je našla interes da donira sredstva i da bude prva kompanija koja pomaže u rekonstrukciji fasada.

Gradonačelnik se zahvalio gradskom „Sekretarijatu za komunalne poslove“, „Zavodu za zaštitu spomenika“, kao i skupštini stanara dodajući da je za svaku rekonstrukciju neophodna saglasnost skupštine stana.

Predsednik Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica“ Srđan Cekić rekao je da su se odazvali na prvi poziv grada jer postoji dobra saradnja.

- Prva smo kompanija koja je pokazala društvenu odgovornost kada je u pitanju zadovoljenje nekih opštih interesa. Srećan sam i zadovoljan što smo odabrali jedan objekat koji ima izuzetnu građevinsku vrednost – rekao je Cekić dodajući da je objekat nastao 30-tih godina prošlog veka.

On je istakao i da će „Poštanska štedionica“ i dalje podržavati i učestvovati u ovakvim i sličnim dobrim akcijama pozivajući i ostale kompanije da uzmu učešće u njoj.

Predsednik skupštine stanara Dana Krstić zahvalila se svima koji učestvuju u rekonstrukciji ulične i dvorišne fasade dodajući da su se obratili za pomoć 25. februara 2014. godine, a da je gradonačelnik imao razumevanje i našao način za rešenje problema. Objekat u Njegoševoj ulici je prvi čija se fasada obnavlja u okviru projekta „Restauracija fasada u 2014. na objektima pod zaštitom države“.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;