INFONET-468X60-BANNER

Traže rušenje neće sanaciju "smrdljivih zgrada"

13.07.2015. | S. Milošević | Novosti

Stanovnici „smrdljivih zgrada“ u naselju dr Ivan Ribar na Novom Beogradu ponovo su protestovali ispred svojih stanova nakon saznanja da, uprkos ugovoru koji su potpisali, zgrade neće biti srušene i na njihovom mestu sagrađene nove – bezbedne.

- Naša borba traje već godinu dana i ne želimo da se sve ovo zataška – rekla je Biljana Đukanović, predsednica skupštine stanara. - Potpisali smo ugovor kojim nam je obećano da će zgrade biti porušene, a sada iz novina saznajemo da do toga neće doći i da će se objekti sanirati po metodi koju je predložio Institut za nuklearne nauke „Vinča“. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da zgrada ne može ni na koji način da se sanira i mi ne želimo da vratimo svoje porodice ovde.

Ona je navela da se stanari protive odluci da se odustaje od delova ugovora koji se odnose na rušenje.

- Žele da nas nateraju da odustanemo od ugovora, ali mi to ne možemo, jer je 75 odsto ovih stanova uzeto na subvencionisane kredite. Ovo više nije samo naš problem već i stanara okolnih zgrada, jer „otrovne“ zgrade ostaju u njihovom naselju. Takođe, rečeno je da će njihova cena nakon sanacije biti snižena, čime će opasti cene kvadrata i u ostalim objektima – navela je Đukanović.

Okupljeni građani su najavili da će tražiti sastanak sa ministarkom Zoranom Mihajlović i predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kako bi rešili svoj problem. Takođe, najavili su i da će u petak izaći na ulice kako bi uspeli da privuku pažnju javnosti.

Dalekovod i otpadne vode

Stanarima ovih zgrada na sastanku održanom prošle nedelje, saopštena je odluka „Građevinske direkcije“ da rušenje nije opcija, već da im nude dve zgrade na istom placu. Naime, plan je da te objekte sazidaju na parkingu iza jedne od izgrađenih zgrada, na manje od 50 metara od dalekovoda, na kanalu koji odvodi otpadne vode iz Surčina u Savu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;