INFONET-468X60-BANNER

Fontana prekrojila centar Subotice

07.07.2015. | A. Isakov | Politika

Zelena fontana u centru grada je napunila 30 godina, ali, iako nije u „ozbiljnim” godinama za jednu fontanu, rođendan nije dočekala u najboljem ruhu. Naprotiv, njena „Žolnai” keramika četiri godine prekrivena je daskama. Fontana je „isušena” 2011. godine odlukom „Direkcije za izgradnju“, jer se pokazala previše rastrošnom. Iako u nju može da stane oko 200 kubnih metara vode, mesečno je trošila i do 1,8 miliona litara ili nekoliko puta više od svoje zapremine, što je značilo samo jedno – da se voda negde nekontrolisano odliva u podrume okolnih zgrada. Bio je to trošak i rizik koji niko više nije želeo da preuzme.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Od tada, Zelena fontana konstantno pravi glavobolje svakoj gradskoj vlasti, jer je skupa u svim varijantama: i ako nastavi da radi, i ako se restauiše, jer „Žolnai” keramika i uzidana podzemna instalacija poskupljuju svaki pokušaj popravke, ali i ako se ruši i gradi nova. Postojeća Zelena fontana je deo urbanog mozaika koji je gotovo nemoguće uklopiti u gradski godišnji budžet. Moglo bi se reći da je to, u situaciji kada ne rade fabrike, a institucije jedva sastavljaju kraj sa krajem, ipak previše drame i buke oko jedne fontane, ali za Subotičane ona odavno spada u najlepše gradske simbole.

Kada je 30. juna 1985. godine počela da rasprskava vodu, bio je to trenutak preobražaja gradskog centra. Subotica je bila među prvim gradovima tadašnje Jugoslavije koja je centar prepustila pešacima, popločala šetalište, a na plato između Gradske kuće, Narodnog pozorišta i Gradske biblioteke postavila ovalnu Zelenu fontanu.

- Bila je to novost koja je oživela ceo grad, pokazala ljudima da ovde može da se živi lepše, čistije, uređenije, pobuđen je u ljudima entuzijazam da brinu o gradu – izjavio je pre nekoliko godina za „Politiku” Đerđ Sorad, bivši gradonačelnik Subotice, za koga se vezuje ovaj preporod gradskog centra.

Da li je vreme da centar grada dobije novi izgled? Potvrdan odgovor iz „Zavoda za urbanizam“ potkrepljen je i novim rešenjima koja bi uzela u obzir i potrebu da se proširi gradska šetališna zona, da se ona uskladi sa novom pozorišnom zgradom koja je u izgradnji, ali i da se napokon reši problem Zelene fontane. Novi predlog gradskog centra koji je upravo predstavljen u „Zavodu“ urađen je na osnovu idejnih rešenja pristiglih na konkurs koji je „Direkcija za izgradnju grada“ raspisala krajem prošle godine za uređenje centra grada. Korzo, Trg republike, Trg slobode, krak prema Štrosmajerovoj ulici sa povezanim ulicama, sve oko pet hektara, objedinili bi u jedinstven pešački prostor sa novim urbanim mobilijarom, a umesto Zelene fontane predviđena je nova parterna fontana u istim gabaritima. Po ovom planu, predviđena je i izgradnja malog potoka, dubine 10 centimetara u Štrosmajerovoj ulici.

U prvoj fazi koja bi trebala da počne ove jeseni odvojeno je 10 miliona dinara za uređenje pešačkog dela oko Gradske kuće.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;