Beogradski aerodrom nudi posao domaćim građevinarima

30.06.2015. | Tanjug

- Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ nudi domaćim građevinskim preduzećima učešće u  predstojećim projektima širenja kapaciteta aerodroma vrednim oko 20 miliona evra – rečeno je u „Privrednoj komori Srbije“.

Radovi na najvažnijem projektu – dogradnji fingerskog hodnika C, to jest proširenju terminalne zgrade za 11.000 metara kvadranih, u vrednosti 15,2 miliona evra, treba da počnu već do kraja godine, rečeno je u PKS, gde su domaćim privrednicima predstavljeni projekti na beogradskom aerodromu. To će biti prva „grinfild investicija“ na Aerodromu u poslednjih dvadesetak godina.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Aerodrom je već započeo investicioni ciklus u planiranoj vrednosti većoj od 20 miliona evra u narednih 12 meseci, a njegov kapacitet će do kraja 2016. biti povećan za oko 40 odsto.

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić je rekao da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podržava takve  inicijative i da je to još jedan u nizu koraka koje aerodrom preduzima kako bi pomogao domaću građevinsku operativu. On je kazao da nagli porast saobraćaja na beogradskom aerodromu mora da ispratiti taj trend rast odgovarajućom infrastrukturom i kapacitetima.

Izvršni direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Raša Ristivojević je podsetio da je na aerodromu nedavno otvoren renovirani Terminal 1, čime je već započet investicioni ciklus.

- Zainteresovane su domaće građevinske firme i naša ideja je da,  koliko možemo, pokrenemo građevinsku industriju. Imali smo gigante koji su radili u zemlji i inostranstvu i smatramo da ima potencijala i da firme koje su opstale mogu da zadovolje zahteve i rade na aerodromu – rekao je Ristivojević „Tanjugu“.

On je kazao da Aerodrodrom sve radi sopstvenim sredstvima, da  nema kredite i da želi da rade domaće firme.

Sekretar „Udruženja za građevinarstvo PKS“ Viktor Kobjerski je rekao „Tanjugu“ da se Komora uključila u te projekte i da su svi zainteresovani da posao dobiju domaće firme, koje su u teškom položaju. On je preporučio formiranje konzorcijuma dodajući da imamo velika preduzeća koja mogu da okupe manje.

Savetnik za građevinarstvo predsednika PKS Aca Popović je rekao „Tanjugu“ da je stara ideja da se sve veće i važnije investicije u Srbiji najave domaćoj operativi kako bi mogla da se pripremi i napravi konzorcijume. On kaže i da projekte treba, gde je to moguće, podeliti na lotove i prilagoditi kapacitetima domaće privrede, kako bi naše firme mogle da nose veći deo posla. Popović je dodao je angažman domaćih firmi na Aerodromu važan, kako bi kasnije mogle da dobiju slične poslove u inostranstvu.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...