INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Bulevar Evrope grade na privatnom placu (video)

30.06.2015. | Sanja Kljajić | RTV

Iako nadležni u gradu i republici najavljuju da će Bulevar Evrope već na jesen biti gotov i spojen s auto-putem, vlasnik parcele koja se nalazi na toj trasi tvrdi da parcelu nije prodao i da država nelegalno ulazi na njegov posed.

Predrag Glogonjac je plac na Klisi kupio 1999. godine s namerom da tu gradi kuću, međutim kad je JP „Urbanizam“ podneo papire, dobio je odgovor da u katastru imaju stari plan i da tu ne može da se zida kuća, jer će tuda prolaziti nova saobraćajnica, da bi 2011. i bio pokrenut postupak eksproprijacije.

- Oni su vršili pritisak da mi potpišemo da mi njima dopustimo da uđu u posed, a da mi svoju cenu isterujemo na sudu, a sudovi u ovoj zemlji znate koliko traje – rekao je Glogonjac.

Takav dogovor Glogonjac nije hteo da prihvati, ali je su uprkos tome 30. maja bageri ušli na njegov posed.

- Kad sam pitao bageristu, on je rekao da su im šefovi rekli da to rade. Kad sam pitao koji šefovi, oni su zvali, došli su i šefovi i stvarno su bili korektni, stao je bager i doneli su papir. Ja sam video taj papir, uslikao i tu se vidi da je „zavod za izgradnja grada“ (ZIG) njima rekao da je sve ovo otkupljeno i da je to javna svojina, što nije tačno – smatra Glogonjac.

Arhitekta Darko Reba tvrdi da se najpre moraju objedini sve parcele u jedinstvenu parcelu da bi uopšte pojedini dobili projektne uslove.

- Tako da je moralo da postoji rešeno pitanje vlasništva nad zemljištem pre nego što se krene projektovanje, a kamoli pre nego što dođe do realizacije – rekao je Reba.

U ZIG-u tvrde da je za sve parcele koje se nalaze na trasi Bulevara Evrope završena eksproprijacija i dobijena građevinska dozvola, te da je u konkretnom slučaju ostalo samo da se reši samo pitanje visine naknade, jer Glogonjac ne prihvata cenu koju je dao nadležni organ.

- Onda su nudili cenu 1.417 dinara i to da plate na pet godina, na rate, na deset polugodišnjih rata, 1.417 din po kvadratu. Ja nisam hteo da pristanem na to. Čuo sam u tom periodu da je procena Poreske uprave bila za neko zemljište ovde 6.000 dinara, đto je bilo oko 60 evra – napomenuo je Glogonjac.

Njegov advokat Miloš Šašić smatra da najveći deo problema nastaje zbog koncepcije zakona o eksproprijaiji, koji je zadržao relikte prošlosti.

- Suština zakona je da je u pitanju prinudna prodaja u kojoj sva pravila određuje kupac, počev od cene pa nadalje – rekao je Šašić.

Međutim, to nije prvi takav slučaj u Novom Sadu. Grad je već jednu sličnu bitku izgubio s firmom „Manual“, zbog čega je Somborski bulevar u tom delu sužen za dve trake. I Glogonjac protiv nadležnih vodi upravni spor, a radovi na Bulevaru Evrope su i s jedne i s druge strane stigli tik do njegovog placa.

Na pitanje kakvu šansu pojedinac u borbi protiv sistema uopšte ima, njegov advokat odgovara: "Stari ruski šahista Bogoljubov je rekao da još niko nije dobio partiju koju je predao".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;