INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mali: Čeka se odobrenje Komisije za deponiju Vinča

26.06.2015. | Tanjug

Gradonačelnik Siniša Mali izjavio je da je Republičkoj komisiji predat projekat javno-privatnog partnerstva Beograda za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada, koja, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu, mora da odobri projekat i omogući dalju realizaciju.

- Kada komisija odobri projekat, sledeći korak je usvajanje na sednici Skupštine grada, a zatim se objavljuje međunarodni tender, na kojem očekujemo značajan odziv, s obzirom da je interes za projekat iskazalo više od 50 kompanija iz zemlje i sveta, od kojih ćemo, na osnovu jasno propisanih kriterijuma, odabrati partnera – rekao je Mali.

Kako je saopštila Gradska uprava, Mali je dodao da je Grad odlučio da sprovede postupak konkurentnog dijaloga kako bi omogućio da se ponuđači nadmeću kreiranjem tehničkih rešenja koja na najbolji način mogu da zadovolje uslove u smislu kvaliteta i cene pružanja usluga tretmana i odlaganja otpada.

U tom postupku će se sa kandidatima razgovarati o tehničkim, pravnim i finansijskim aspektima projekta.

- Konkurentni dijalog će omogućiti gradu da sa podnosiocima prijava kojima je priznao kvalifikacije nađe najbolje ekonomsko i tehničko rešenje. Ukoliko sve bude proteklo prema planu, očekuje se početak izgradnje postrojenja 2017, a završetak do 2020. godine – naglasio je Mali.

On je istakao da su glavni strateški ciljevi grada da se uticaj otpada na životnu sredinu svede na minimum, da se poveća efikasno korišćenje otpada kao resursa za proizvodnju energije i da Beograd značajno doprinese ispunjenju nacionalnih ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u procesu pristupanja Srbije EU.

Koncept javno-privatnog partnerstva će, istkao je, omogućiti da se dodatno ne zadužujemo, jer će privatni partner u celosti finansirati projekat.

- Privatni partner će tretirati sto odsto komunalnog otpada koji mu dostave nadležne gradske službe i preradom otpada dobiti električnu ili toplotnu energiju – rekao je Mali.

Mali je dodao da je u toku priprema za projekat javno-privatnog partnerstva i u oblasti javnog prevoza, koji će uskoro biti predat komisiji na razmatranje.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;