PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Industrijsko graditeljstvo Kragujevca (video)

19.06.2015. | Tanjug

- Arhitektura Kragujevca počiva na temeljima industrijskog graditeljstva i retke su države u svetu koje mogu, kao Srbija, da se pohvale onime čime raspolaže ovaj grad – izjavili su „Tanjugu“ učesnici dvodnevne manifestacija „Dani arhitekture Kragujevca“.

Prema rečima predsednika organizaconog odbora te manifestacije Aleksandra Rudnika Milanovića centralni deo manifestacije, čiji je cilj afirmacija arhitektonske delatnosti, jeste izložba arhitekture industrijskog nasleđa.

- Naš „Vojnotehnički zavod“ je proglašen kulturno-industrijskom celinom od velikog značaja za Republiku Srbiju i to je i prilika da se u taj koncept revitalizacije uđe sa svih nivoa – rekao je Milanović i podsetio da je, pokrovitelj revitalizacije tog kompleksa, pored ostalih, predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ocenjujući da je industrijska arhitektura nešto što je neponovljivo, Milanović je naglasio da je u trenutku kada se ona gradila u Kragujevcu bila dragocena i na svetskom nivou.

- Topolovnica predstavlja temelj industrijalizacije i arhitekture koja obeležava ne samo 20. vek, već i 21. vek s obzirom da se planira njena rekonstrukcija – rekao je Milanović.

Za revitalizaciju „Vojno tehničkog zavoda“, sredinom februra formiran je Savet za realizaciju tog projekta i na prvoj sednici tog tela čulo se da je reč o prostoru koji zauzima površinu od oko 50 hektara, na kojem se nalazi 150 objekata, ukupne površine oko 110.000 kvadratnih metara, među kojima 30-ak spada u jedinstvenu graditeljsku baštinu koje se ne bi odrekao nijedan evropski grad.

Prema rečima Milanovića koji je i inženjer arhitekture, trenutno se radi na idejnim rešenjima da se sa što manje sredstava dođe do prenamene i oživljavanja „Vojno tehničkog zavoda“ odnosno „Kneževog Arsenala“.

- Taj proces je otpočeo, trenutno je u pripremnoj fazi dokumentacije. Očekuje se prikupljanje sredstava iz svih mogućih  fondova. Postoji tim, kao i radna grupa koja je zadužena za taj proces i nadamo se da ćemo ove godine, završiti tu fazu dokumentacije – rekao je Milanović.

Manifestaciju „Dani arhitekture Kragujevca“ otvorio je predsednik „Inženjerske Komore Srbije“ Milisav Damnjanović koji je rekao „da je neverovatno čime Kragujevac raspolaže“ i ocenio da je danas stanje u graditeljstvu, kao i sa investicijama, teško ne samo u Srbiji već i u zemljama u okruženju.

- Država je u teškoj situaciji, a stanje nije bolje ni u državama oko nas, koje su ušle u Evropsku uniju, iako one dobijaju određena finansijska sredstva. Mi vidimo u tome veliku šansu. Podržavamo nastojanja Vlade i našeg ministarstva i očekujemo od države, čiji nam je interes svetinja, da se više osloni na inženjere Srbije, jer su inženjeri temelj svake države, kao i da to država shvati – rekao je Damnjanović.

Naglašavajući da je „Inženjerska komora Srbije“ na raspolaganju državi od koje ništa ne traži, Damnjanović je rekao da ta komora nudi svoje kapacitete koji su ogromni budući da ima oko 27.000 članova.

Drugog dana manifestacije „Dani arhitekture“ biće predstavljanje projekata licenciranih arhitekata iz Regionalnog centra Kragujevac, a biće dodeljena i priznjanja za stvaralački rad za životno delo i za najuspešniji projekat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;