PRIJAVA-468X60-BANNER

"Transparentnost Srbija": Objaviti ugovor o „Beogradu na vodi“

17.06.2015. | Novosti

Nevladina organizacija „Transparentnost Srbija“ saopštila je da ne postoji razlog za odlaganje objavljivanja ugovora Vlade Srbije i kompanije „Igl Hils“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o projektu „Beograd na vodi“, ocenjujući da je stvorena konfuzija oko toga ko uzima kredit: preduzeće „Beograd na vodi“ ili država Srbija.

„Transparetnost Srbija“ je ocenila da nova najava koja je stigla od direktora, još uvek državnog, preduzeća „Beograd na vodi“ Nikole Nedeljkovića, postavlja novi rok i novi uslov za objavljivanje ugovora, odnosno, sada se kao uslov postavlja odobrenje Komisije za kontrolu državne pomoći.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nedeljković, u intervjuu za „Politiku“ tako kaže da će „ugovor za mesec dana postati pravosnažan, što je i uslov da bude objavljen“. Ova izjava je tačna jedino ako je sa „Igl Hilsom“ ugovoreno da se ugovor ne objavljuje do momenta dok se više ne može osporiti njegova pravna valjanost. Ne postoji nikakva zakonska prepreka da se potpisani ugovor objavi pre pravnosnažnosti – smatra „Transparetnost Srbija“, koja je deo organizacije za borbu protiv korupcije „Transpareransi internešnel“.

Prilikom potpisivanja ugovora u maju 2015. godine, podseća „Transparetnost Srbija“, gradonačelnik Beograda Siniša Mali saopštio da će ugovor biti objavljen kada ga odobri Komisija za zaštitu konkurencije, ali se ističe da ugovoru o ulaganju u preduzeće „Beograd na vodi“ nije objavljen, iako je ta komisija odobrila ugovor pre oko tri nedelje.

„Transparetnost Srbija“, u saopštenju objavljenom na njihovom sajtu, podseća da je Nedeljković u intervjuu naveo i da je „zadatak Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija da utvrdi postoji li u ovom slučaju pomoć države i da li se njome narušava konkurentnost drugih pravnih subjekata u toj delatnosti“.

Nedeljković je istakao da je „stanovište preduzeća na čijem je čelu da u tom projektu nema državne pomoći“.

„Transparetnost Srbija“ je ukazala da je Nedeljković je uneo dodatnu konfuziju u pokušaju da objasni zbog čega to nije državna pomoć, kada je rekao da „država uzima kredit od arapskog partnera od 130 miliona evra“, ali da to „nije pomoć države, jer ona uzima kredit po komercijalnim uslovima“.

- Konfuzija je prvo oko toga ko uzima kredit: preduzeće „Beograd na vodi“ (kako je ranije saopšteno) ili država Srbija. Drugo, ako država Srbija novac daje preduzeću „Beograd na vodi“, to jeste državna pomoć, bilo koje da je poreklo tog novca (porez, donacija, kredit od komercijalnim ili nekomercijalnim uslovima) – navedeno je u saopštenju „Transparentnost Srbija“.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;