Konkurs za gradnju kuća na Marsu i Mesecu

29.05.2015. | RTV

Premda nije našla nijedan dokaz o postojanju života na Mesecu ni na Marsu, „Američka svemirska agencija“ (NASA) raspisala je konkurs 3DPHab (3D Printed Habitat Challenge) kako bi bila sigurna da će budući stanovnici zemljinog satelita i crvene planete imati krov nad glavom.

Pokrenut u okviru NASA programa „Izazovi veka“, projekat 3DPHab predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korišćenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj je „blagovremena“ izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mesec i Mars.

- Plan je da se na Mesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namenjene ljudima – navodi se u saopštenju NASA, prenose zapadni mediji.

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula, od zainteresovanih se traži da zamisle realistična arhitektonska rešenja u 3D, a pobedniku konkursa sledi ček na 50.000 američkih dolara.

- Druga etapa, u kojoj će pobednik osvojiti 1,1 miliona dolara, biće posvećena tehnologijama 3D printovanja i tehnologijama kombinovanja uvoznih i lokalnih materijala, dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija – navodi se u saopštenju NASA.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...