INFONET-468X60-BANNER

Obnova Pasterovog zavoda u Nišu

27.05.2015. | Južne vesti

Proslavu 115 godina postojanja „Pasterov zavod“ u Nišu bi 7. juna trebalo da dočeka u novom ruhu, nakon što krajem maja bude završeno renoviranje pročelja i bočnih strana ove zgrade sa koje je godinama otpadao kreč i malter.

Načelnik „Instituta za javno zdravlje u Nišu“, Branislav Tiodorović, objašnjava da su odlučili da sami finansiraju ove radove „jer bi bilo sramota da zgrada za ovaj važni jubilej bude u onom stanju u kome je donedavno bila“.

Kako kaže, nakon što je u toku prethodnih desetak dana zgrada omalterisana, popravljeni su i okrnjeni ukrasi na fasadi i odrađeni fini, završni radovi. Radovi se, kaže, privode kraju, tako da će fasada narednih dana biti i okrečena, kako bi, tako obnovljena, ipak očuvala autentičan izgled.

- S obzirom na to da je zgrada pod zaštitom države, mi ne smemo da menjamo njen izgled, tako da smo samo obnovili ono što je bilo okrnjeno i ruinirano. Pošto se radi o spomeniku kulture, nije rađeno obično malterisanje, već su radovi veoma pažljivo i stručno izvedeni – kaže Tiodorović.

On najavljuje da će u toku leta „Institut nastaviti“ i sa uređenjem enterijera „Zavoda“, kome je takođe potrebno renoviranje, ponovo napominjući da se, prema zakonu, ni iznutra neće menjati originalni izgled ove zgrade.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;