IZOLACIJA-468X60-BANNER

Donacije grade Pazar

07.05.2015. | M. Nićiforović | Večernje Novosti

Više kapitalnih infrastrukturnih objekata Novi Pazar je izgradio ili će izgraditi zahvaljujući pomoći prijatelja iz inostranstva. Prvi na listi donatora su Ujedinjeni Arapski Emirati (sedam miliona evra), zatim Vlada Luksemburga (4,5 milion evra), Turska agencija TIKA (2,5 miliona evra) i Vlada Kuvajta (milion evra).

Ilustracija (www.pixabay.com)

Zahvaljujući anagažovanju predsednika i potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i Rasima Ljajića, Vlada UAE finansira izgradnju novog Dijagnostičkog centra, kao i škole i vrtića u naselju Dojevići. Sva tri objekta treba da budu završena do kraja godine. Predstavnici UAE najavili su ulaganja u drvnu industriju, poljoprivredu i izgradnju putne infrastrukture.

Na listi velikih stranih donatora je i Vlada Luksemburga koja je uložila 4,5 miliona evra u rešavanje problema u vodosnabdevanju Novog Pazara. Zahvaljujući ovoj pomoći i naselja na najviši kotama, sada imaju dovoljno vode. Značajna pomoć u obezbeđivanju vode za piće stigla je iz Kuvajta, u izgradnji buster-stanice na periferiji grada.

Novopazarci puno cene i pomoć Turske koja se realizuje preko Agencije za međunarodnu saradnju TIKA. Turci su izgradili i opremili OŠ "Ćamil Sijarić" nekoliko škola na selu, obezbeđeni su i razboji za Žensku zadrugu "Đilim", finansirana je i adaptacija čitaonice Gradske biblioteke "Dositej Obradović". Vredna pomoć stizala je i iz Švajcarske, Azerbejdžana, od Evropske unije.

Na čekanju su još dva velika projekta u koja će turska agencija TIKA uložiti 5,5 miliona evra. Reč je o rekonstrukcji Akušersko-ginekološkog odeljenja (900.000 evra) i izgradnja novog Hirurškog bloka pri opštoj bolnici koji će koštati 4,5 miliona evra.

Radna mesta

Novopazarci očekuju dolazak investitora u čijim pogonima bi se zaposlio bar deo od oko 25.000 nezaposlenih. Za sada sigurno dolazi i ulaže 3,5 miliona evra italijanska "Moda kampanja", a "na čekanju" je i "Džinsi-Istanbul". Još se ne znaju detalji oko izgradnje pogona za preradu drveta koji će finansirati Emirati.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;