INFONET-468X60-BANNER

Srbiji skup „Turski tok“

06.05.2015. | M.L. Janković | Večernje Novosti

Ukoliko Grčka pristane da kroz njenu zemlju prođe trasa ruskog gasovoda, što bi trebalo da bude odlučeno u prvoj polovini maja, na račun može da dobije avans od tri milijarde evra. Toliko bi para, objašnjavaju energetičari, trebalo i Srbiji ako bi želela da kroz njenu zemlju prođe "Turski tok". Za razliku od Grčke, kojoj se nudi novac da učestvuje u projektu, Srbiji, zasada, niko nešto slično nije ponudio.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Direktor "Gasproma" Aleksej Miler je procenio troškove Atine za izgradnju svog dela cevovoda "Turski tok" na dve milijarde evra. Toliko bi koštao deo od grčko-turske granice, gde će biti napravljeno skladište gasa, do granice sa Makedonijom. Grčka bi, kao deo pogodbe, dobila i bolju cenu gasa za period od deset godina.

- Rusija će garantovati Grčkoj tranzit od 47 milijardi kubika gasa grčkim delom gasovoda "Turski tok" - rekao je Miler. - Taj obim gasa omogućiće Grčkoj privlačenje povoljnih komercijalnih kredita i investicija za druge projekte. Pregovarački potencijal Srbije je, misle stručnjaci, neuporedivo manji, jer sa našom zemljom tek treba da se pregovara ako Grčka pristane.

- "Južni tok" koji je otkazan je trebalo kroz Srbiju da bude "težak" dve milijarde evra - kaže Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas. - Trasa tog gasovoda je trebalo da bude 430 kilometara kroz našu zemlju. Sad, "Turski tok" bi prošao i do 600 kilometara Srbijom, pa bi nas to koštalo najmanje tri milijarde evra.

Avans od tri milijarde evra Grčka bi Rusiji mogla da vraća preko tranzitne takse. Sličan dogovor bio je napravljen i sa Srbijom za prethodni planirani gasovod.

PRVA LINIJA DO KRAJA SLEDEĆE GODINE

Prva linija "Turskog toka", ukoliko Rusi postignu dogovor sa Evropom, biće završena do kraja sledeće godine. Početak gasovoda je na ruskoj obali u blizini Anape i ide ispod Crnog mora. Tačka isporuke gasa turskim potrošačima biće u oblasti Luleburgaza, a izlazna tačka na tursko-grčkoj granici biće oko Ipsale. Kapacitet podmorske deonice gasovoda od Rusije do Turske biće 63 milijarde kubnih metara godišnje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;