INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za sanaciju Palićkog jezera potrebno 5,8 miliona evra

06.05.2015. | Tanjug

Subotička lokalna samouprava kandidovala je koncept sanacije Palićkog jezera Nemačkoj razvojnoj banci (KfW) koja bi u slučaju pozitivne saglasnosti za njegovu realizaciju donirala oko 5,8 miliona evra iz fonda za jačanje biodiverziteta.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je izjavio Mišel Roman (Michel Roman), hidrolog angažovan preko nemačkog GIZ-a kao savetnik u preduzeću "Park Palić", prvi razgovori između subotičke lokalne samouprave obavljeni su pre oko godinu dana, da bi konačan koncept bio završen i prezentovan nemačkoj strani u martu ove godine tokom njihove sedmodnevne posete.

Prema njegovim rečima, predloženi koncept sastoji se od niza planova i projekata, vrednih ukupno 5,8 miliona evra.

Njima je, kako je rekao, predviđeno povezivanje svih preostalih domaćinstava u naselju Palić na kanalizacionu mrežu, u vrednosti od 1,6 miliona evra, i izgradnja Potisnog kanalizacionog voda, vrednog 1,3 miliona evra, kojim bi se ta mreža povezala sa gradskim prečistačem.

Takođe su, dodaje Roman, predloženi projekti zaštite Ludaškog jezera kroz obezbeđenje nepropusnih septičkih jama u naseljima Hajdukovo i Šupljak.

Prema njegovim rečima, takođe je kao deo projekta kandidovano i poboljšanje efikasnosti rada prečistača otpadnih voda, vredno 450.000 evra, za koji je ocenio da i sada veoma pozitivno utiče na vodu jezera Palić.

Jedan od projekata odnosi se i na podizanje zaštitnog biljnog pojasa oko jezera koje treba da ga zaštiti od uticaja obližnjeg poljoprivrednog zemljišta koje se intenzivno obrađuje.

Osim toga, kako je rekao, predviđeni su i projekti koji se odnose na biomanipulaciju samog jezera kojim bi se ubrzao proces njegovog "samoizlečenja" od nagomilanog mulja, kao i podizanje svesti samih Subotičana o tome kako je problem jezera nastao i kako ga otkloniti.

"Projekat je prošao, ali treba još da nemačko Ministarstvo za saradnju i razvoj da zeleno svetlo. Očekujem da oni odobre projekat, jer su uglavnom svi do sada bili zadovoljni saradnjom sa Suboticom", rekao je Roman. On očekuje potpisivanje ugovora u oktobru i da će novac za realizaciju projekta biti dostupan naredne godine.

"Očekujem da će kompletna realizacija svih mera koje su predložene trajati tri godine", rekao je Roman.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;